V ČSSD se prý mění poměry. Sobotka s Chovancem by měli ovládnout sjezd, opozice se úplně rozpadla

22.11.2014 7:46

V polovině března se bude konat sjezd ČSSD a rozhodovat bude o lidech ve svém vedení. Sobotní Lidové noviny přicházejí s analýzou a podotýkají, že ve straně se změnily siločáry moci. Tentokrát je prý předseda Bohuslav Sobotka natolik silný, že může dostat do grémia své favority. Ještě před sjezdem objede kraje, aby s nimi domluvil podporu. Ukazuje se také, že na rozdíl od minulých let mají nyní sociální demokraté několik výrazných žen. Podle některých by se do úzkého vedení mohly dostat hned dvě.

V ČSSD se prý mění poměry. Sobotka s Chovancem by měli ovládnout sjezd, opozice se úplně rozpadla
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Premiér Sobotka ve Slavkově

Politické grémium se skládá z předsedy, statutárního místopředsedy a dalších pěti řadových místopředsedů. LN uvádějí, že k nejbližším spojencům předsedy v současnosti patří ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z moravsko-slezské organizace a ministr vnitra Milan Chovanec z plzeňské větve. Ten také kandiduje na statutárního místopředsedu. U tohoto jména analýza LN zmiňuje, že pravděpodobně vyhovuje i Hradu.

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček rovněž potvrdil, že hodlá usilovat o post ve vedení. „Získal jsem nominaci Středočeského kraje, o post se budu ucházet,“ uvedl. Straníci údajně také považují za důležitého současného místopředsedu ČSSD pro hospodaření Martina Starce. Jeho šance jsou stejně jako před minulým sjezdem ale nejasné. On sám prý o kandidatuře uvažuje, protože získal nominaci z několika okresů.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier se podle analýzy cítí posílen senátními volbami a hodlá zaútočit na místo statutárního místopředsedy. Ovšem už patří do skupiny sociálních demokratů, u nichž je pravděpodobné, že nastanou zákulisní třenice a handlování o hlasy z regionů. Sobotka však Dienstbiera  nepodporuje a prosazuje ministra vnitra Chovance. V kuloárech strany se navíc mluví o Dienstbierově spojení s rebelem Jeronýmem Tejcem. Usilují prý oba o oslabení postavení Milana Chovance. Samotný Tejc má podle LN minimální šanci stát se místopředsedou, protože patřil mezi „pučisty“ a také jeho domovská organizace Brno-střed letos v komunálních volbách propadla.

Z rebelů má šanci uspět snad jen hejtman Zimola

Analýza hodnotí šance dalšího rebela, jihomoravského hejtmana Michala Haška, jako mizivé. A zrovna tak špatné jsou prý vyhlídky Zdeňka Škromacha, který údajně ztratil po neúspěšných komunálních volbách vliv na hodonínskou organizaci. Současný předseda Senátu Milan Štěch se podle svých slov do vedení strany nechystá, ale LN zmiňují, že v opačném případě by nebyl bez šancí. „Jen kdyby mě přímo oslovil předseda Sobotka, tak bych o tom uvažoval,“ řekl Štěch ke své kandidatuře.

Jediný z těch, kdo se po parlamentních volbách postavil proti Sobotkovi a má určitou šanci na postup v hierarchii strany, je jihočeský hejtman Jiří Zimola. Po lánské schůzce se stáhl do ústraní a složil poslanecký mandát. Předseda Sobotka by údajně na jeho příkladě mohl ukázat svou velkorysost. „Tah místopředsedou Zimolou by mohl být interpretován jako Sobotkovo gesto vůči jeho kritikům, že i pro jejich zástupce je v nejužším vedení strany místo,“ je slyšet z vedení strany.

LN si všímají, že tentokrát asi získají převahu nad moravskými kraji české regiony. Za Moravu možná uspějí jen Sobotka a ministr Zaorálek.

Pro stranu by prý dvě ženy ve vedení byly dobrým marketingovým tahem

„Nejméně do funkce jednoho místopředsedy ČSSD musí být zvolena žena,“ píše se ve stanovách strany. Toto ustanovení bylo v minulosti pro sociální demokraty černou můrou. Před dvěma lety se stal v Ostravě souboj mezi Alenou Gajdůškovou a Marií Benešovou finálním rozstřelem mezi stoupenci Michala Haška a Bohuslava Sobotky. Tentokrát údajně není vyloučeno, že by se do grémia dostaly hned dvě ženy.

Jako první zmiňuje analýza LN ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou a šance má i náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová. Tu navrhuje silná pražská organizace. Bývalá místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková, která při obhajobě postu v horní komoře neuspěla, hodlá prý kandidovat jen tehdy, pokud získá krajské nominace. Dvě ženy ve vedení by údajně byla pro stranický marketing dobrá zpráva, neboť dvě ženy ve vedení mají z velkých stran pouze lidovci a KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…