V ČSSD to znovu nepěkně vře: Zaorálek ani Zimola nebyli zvoleni do dnešních funkcí. Nový sjezd!

28.06.2017 17:07

Jihočeskou kandidátku sociálních demokratů opouštějí další lidé. Poté, co před časem odešel například její lídr, starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka, a v minulých dnech i jihočeská hejtmanka Ivana Stráská, odešli v pondělí další čtyři lidé. Pro ParlamentníListy.cz o této situaci promluvil například nový lídr jihočeské kandidátky, bývalý starosta Písku Ondřej Veselý. „Kandidáti chtějí ukázat, že bez Jiřího Zimoly to bude strašně špatný, tak dělají všechno pro to, aby to strašně špatný bylo,“ říká rázně.

V ČSSD to znovu nepěkně vře: Zaorálek ani Zimola nebyli zvoleni do dnešních funkcí. Nový sjezd!
Foto: Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Sjezd ČSSD v Brně

Z toho, co se na jihu Čech ohledně kandidátky v současné době děje, nemá Ondřej Veselý rozhodně vůbec žádnou radost. „Já musím říct, že už to moc nechápu. Protože ti, co chtěli odejít a nějak to avizovali od začátku, tak už odešli před drahnou dobou; a teď už mi to připadá jako nějaké úmyslné bojkotování nebo podupávání kampaně a jako boj proti ČSSD,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Ondřej Veselý s tím, že chápal ty, co odešli, když byl Jiří Zimola vyškrtnutý z kandidátky. „Ale teď ty další a další odchody už mi tedy jasné nejsou. Nerozumím těm lidem, už mi to připadalo jako trucpodniky,“ vyjádřil svůj názor Veselý.

Řekl také, co teď bude ohledně kandidátky dál. „Sehnal jsem lidi, u kterých jsem si jist, že na té kandidátce zůstanou, když na to přijde. Navrhl jsem předsednictvu, ať je tam doplní. Předsednictvo zasedá někdy v polovině července a předpokládám, že kandidátku doplní,“ řekl Ondřej Veselý s tím, že problém samozřejmě je, že už jsou vytištěné lístky.

Poslední pokus o Zimolu

Ondřej Veselý se vyjádřil i k tomu, že nedávno odstoupila z kandidátky i hejtmanka Ivana Stráská. „Tak paní hejtmanka to avizovala nějak předem, s tím se celkem i počítalo,“ říká Veselý. „Ona  říkala, že učiní poslední pokus o zařazení Jiřího Zimoly zpátky na kandidátku, a pokud se to nepovede, že zřejmě rezignuje. Což také učinila,“ říká Veselý, že toto překvapením až tak nebylo.
Řekl i, co všechno tohle podle jeho názoru může znamenat pro jihočeskou sociální demokracii. „Těžko se budeme tvářit jako jednotná strana, když tady skoro každý den někdo odstoupí. Zásadně to poškozuje volby. A opravdu v tom můžu těžko spatřovat něco jiného než úmysl tohoto dosáhnout, to znamená dosáhnout co nejhoršího výsledku.  Myslím si, že bychom měli bojovat za jeden dres, a ne se snažit ten dres co nejvíc poškodit,“ řekl Veselý a dodal. „Kandidáti chtějí ukázat, že bez Jiřího Zimoly to bude strašně špatný, tak dělají všechno pro to, aby to strašně špatný bylo,“ říká rázně Ondřej Veselý.

Anketa

Kam Zaorálek ve volbách vytáhne ČSSD?

4%
2%
10%
51%
33%
hlasovalo: 9744 lidí

Měla odstoupit celá kandidátka?

S odstoupením dalších lidí prý naopak souhlasí dlouhodobý Sobotkův odpůrce, David Slepička z oblastního sdružení ČSSD v Týně nad Vltavou. A mluví i o radikálnějším kroku. „Já si myslím, že ta kandidátka měla odstoupit celá. Protože to, co se stalo, že vyškrtli pana Zimolu, to nemá s demokracií nic společného,“ uvedl Slepička s tím, že tedy absolutně souhlasí nejen s kroky hejtmanky Stráské, ale i s tím, že v pondělí odstoupili další. Za logické vyústění a logickou reakci na postup vedení ČSSD považuje odchod lidí z kandidátky lékař Jindřich Florián. On sám opustil kandidátku už dříve, společně se Stanislavem Mrvkou. Florián poukázal na to, že vedení ČSSD tvrdošíjně odmítá nechat Jiřího Zimolu na posledním místě jihočeské kandidátky. „Aby voliči rozhodli, jestli Jiří Zimola je ten správný kandidát do parlamentu, nebo ne,“ vysvětluje Jindřich Florián, proč by podle něj neměl Zimola na kandidátce chybět.

Vyjádřil se k tomu, jestli se domnívá, že tyto kroky nakonec přinutí vedení ČSSD Jiřího Zimolu na kandidátku nakonec přece jen vrátit. „To už asi ne, to už je spíš jen vyjádření protestu. Já si myslím, že oni jsou tak zabarikádovaní ve svých pozicích, že dokonce si troufám tvrdit, že už jim ani nejde o úspěch sociální demokracie ve volbách, ale o udržení si svých míst ve vedení ČSSD,“ vyjádřil se na adresu vedení sociální demokracie Jindřich Florián.

Nejen on, ale i David Slepička řekli, co to všechno podle nich bude znamenat pro jihočeskou ČSSD v blížících se volbách. „Já opravdu nevím. Podle mne měla odstoupit celá kandidátka. Pokud s námi chce pražské ústředí zacházet tak, jak zachází, tak si myslím, že nemá význam za tohle vedení a za stávající sociální demokracii bojovat,“ míní lékař. „Myslím si, že plno lidí ČSSD vůbec volit nebude, protože to není kanidátka, kterou jsme si schválili,“ říká Slepička s tím, že odstoupení lidí je jen reakce na zásah předsednictva.

Vznikne jiná strana?

Objevily se i informace, že by z některých členů ČSSD údajně mohla vzniknout nová strana nebo nějaké nové hnutí. To ale nikdo oficiálně nepotvrdil. „Já o tom nic nevím a myslím si, že by to bylo špatné řešení. To už jsme viděli u Paroubka i u Zemana, že ty strany nikam nevedly,“ říká Slepička.

Žádné informace o něčem takovém prý nemá. „Ale v žádném případě by to nebyla moje cesta. Já se cítím jako sociální demokrat, akorát nesouhlasím se současným vedením sociální demokracie. Ale vedení přichází a odchází a myšlenky sociální demokracie zůstávají,“ řekl svůj názor Jindřich Florián.

Zoufalí lidé dělají zoufalé činy

Podle Davida Slepičky by se měl co nejdříve uskutečnit sjezd ČSSD. „Který by určil nové vedení. Protože pan Chovanec, pan Zaorálek nebyli zvoleni sjezdem jako předsedové a volební lídři,“ říká Slepička a dodává. „Myslím si, že když odstoupil předseda Sobotka, tak by mělo odstoupit celé vedení, které on si tam víceméně vysnil a bylo mu schváleno.“

Vyjádřil se i k tomu, co se v posledních týdnech ve vedení ČSSD odehrálo. „Já si myslím, že zoufalí lidé dělají zoufalé činy. Protože tam už zřejmě to bylo neudržitelné. A to mi už tvrdili od těch krajských voleb, že Sobotka je špatný lídr, že prohrál veškeré volby, do kterých vedl sociální demokracii,“ říká Slepička s tím, že si myslí, že to bylo to jediné, co mohl Bohuslav Sobotka teď udělat. Podle Slepičky to ale stejně celou situaci neřeší. „Sice odstoupil Sobotka, ale veškeré vedení zůstalo stejné, tak jak bylo zvolené. A na tom sjezdu to probíhalo tak, že Sobotka si řekl, které chce místopředsedy, a ti mu byli zvoleni. Takže když odstoupil Sobotka, měli odstoupit všichni,“ říká rázně David Slepička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…