V ČT se bouřilo kolem kauzy Huawei. Senátor Fischer chce, aby do Senátu přišel vypovídat Petr Kellner

03.03.2019 15:21

Co bude dál s brexitem? Je na něj EU připravena? A jak to bude s čínskou firmou Huawei? Je opravdu tak nebezpečná? Moderátor Václav Moravec položil tyto otázky komunistické europoslankyni Kateřině Konečné, senátorovi Pavlu Fischerovi a poslanci Jiřímu Kobzovi (SPD). Od Pavla Fischera se dozvěděl, že pokud jde o Čínu a firmu Huawei, tak tu neřešíme nic menšího než civilizační střet.

V ČT se bouřilo kolem kauzy Huawei. Senátor Fischer chce, aby do Senátu přišel vypovídat Petr Kellner
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor pořadu OVM Václav Moravec

Druhou hodinu debaty otevřel Moravec otázkou, jak to bude dál s brexitem. Konečná si to prý v tuto chvíli netroufne říct, protože není jisté, jak všechna jednání nakonec dopadnou. „Ale pevně věřím a doufám, že nakonec budeme odcházet s dohodou,“ zadoufala dáma.

Fischer dodal, že problém je v tuto chvíli na britské scéně, která se nedokáže shodnout na tom, co chce. Ale ochotu Evropské unie dál jednat považuje Fischer za jednoznačně pozitivní. Konečná senátorovi přizvukovala. Také vidí základní problém na britské straně, protože premiérka Theresa Mayová v tuto chvíli nemá u svých vlastních vládních poslanců podporu jistou.

„I v Londýně padají některým politikům šupiny z očí. Dnes ani ty nejextrémnější hlasy na pravici nechtějí vystupovat z EU a z eurozóny. To je pro Velkou Británii tak velký oříšek, jak mají postupovat, když je evropská sedmadvacítka jednotná,“ pokračoval Fischer.

Jedním dechem však dodal, že Velká Británie je naším spojencem v NATO a je naším úkolem udržet s Británií co nejlepší vztahy, protože bez britských ozbrojených sil Evropa notně oslabí.

Fischer také varoval, že tzv. tvrdý brexit, tedy brexit bez dohody, by mohl ztížit pozici zhruba dvěma stovkám dětí, které britské úřady odebraly českým rodičům.

Podle Kobzy obě strany budou postupně měknout, jak se bude blížit konečný termín odchodu Velké Británie z EU.

„Tady by mělo zaznít, že to byla Evropská unie, která na počátku odmítala jednat. Až teprve teď, když se blíží ten tvrdý brexit, tak začíná jednat. Navzdory všem pesimistickým předpokladům nemusí být takové, jak se nám tady snaží opoziční strana předložit,“ řekl Kobza. Dovolával se jednoho z propočtů z britské strany, podle kterého si Spojené království přijde odchodem z EU na 135 miliard liber.

Británie by podle něj mohla vydělat na tom, že už nebude svazována celní politikou EU. Vzhledem k tomu, že Velká Británie neodchází z NATO, Kobza nemá obavy o bezpečnost. „Naším zásadním úkolem bude zachovat naše zastoupení na trhu Spojeného království“.

Když se znovu dostala ke slovu Konečná, obvinila českou vládu, že na brexit není dostatečně připravena, nemá připravené scénáře, co se stane v případě tvrdého brexitu, co se stane při brexitu s dohodou, jaké zboží nám v té či oné variantě poputuje. Nebo jak to bude se zdravotní péčí o občany EU ve Velké Británii a tak podobně.

Senátor Fischer se české vlády zastal. „Zatím to vidím jako dostatečné právě proto, že čekáme na zadání z té druhé strany, to znamená z Londýna,“ řekl Fischer.

Konečná jeho optimismus v žádném případě nesdílela. Česká republika podle jejího názoru není dostatečně připravena na možnost, že dojde k tvrdému brexitu.

Moravec poté přehodil debatní výhybku k čínské firmě Huawei. Spojené státy vyzvaly EU, aby k čínskému telekomunikačnímu gigantu přistupovala s opatrností. Konečná se prý místo podobných výzev dívá na to, co říká prezident USA Donald Trump. On sám říká, že chce, aby USA vyhrály díky konkurenci a ne díky blokaci technologií.

„Nevíte, jakou technologií probíhaly odposlechy německých politiků ze strany CIA? Nebyla to Huawei? Nebo Apple? Na sociálních sítích probíhá cenzura za hate speech, fake news a tak podobně. Já asi myslím, že to celé ukazuje na jednu věc - na posilování velkého bratra,“ varoval Kobza.

Velký bratr by měl zajistit především právo na svobodu, také na pravdu, ale skutečně v prvé řadě především na volnost, protože dnes vlády i některé firmy mohou sledovat nákupní zvyky občanů. A to je podle poslance SPD třeba hlídat.

Konečná pozvedala varovný hlas, že se EU zapojuje do obchodní války s nejistým výsledkem. „My tady rozehrajeme hru se silnými politickými prohlášeními a pak budeme rok čekat na to, až začne jednat nová komise. Tuto jednu jedinou firmu řeší americké úřady už několik let a nepřinesly jeden jediný důkaz, že by tam docházelo ke špionáži. Já jsem se vyděsila, že jsme rozehráli silnou politickou hru, jejímž důsledkem mohou být i arbitráže pro jednotlivé členské státy. Ale pak říkáme: Nechme to vyřešit novou komisi,“ kroutila hlavou komunistka.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Fischer před kamerami prohlásil, že Česká republika jako členská země NATO musí brát v potaz varování svých aliančních partnerů, ať už jde o Polsko či o USA. S partnery v NATO je podle Fischera potřeba vést dialog. Stejně tak prý musíme vést dialog s firmami, které v Číně obchodují, tedy i s firmou PPF. Proto by rád na jednání do Senátu pozval také jejího majitele a nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Do PPF už kvůli tomu poslal dopis.  

„Podívejte se, my jsme parlament a naší rolí je vnášet do veřejné debaty i témata, která se týkají celé republiky a bezpečnosti naší země. V tomhle dopise se snažím pojmenovat, v čem jsou pro nás vztahy s Čínou vlastně nebezpečné,“ varoval senátor.   

„Čínský prezident je prezidentem doživotně. On nemusí za svého života vůbec nikomu předávat funkci. To znamená, že před sebou máme úplně nový způsob vládnutí, kde se nesmí kritizovat čínský režim, kde se občané sledují za pomoci technologie, kde se zásadně omezují svobody občanů. Tohle není obchodní střet, tohle je civilizační střet. Tohle je skutečně střet hodnot, takže ruku na srdce, jde nám skutečně o právní stát? Jde nám skutečně o lidské svobody? Jde nám skutečně o to, aby se tady dodržovala ústava a abychom ve spolupráci s našimi spojenci pojmenovali problém? Proto je ta návštěva premiéra Andreje Babiše v USA tak důležitá,“ nedal se senátor zastavit.

„Pokud jde skutečně o technologický problém a pokud je navázaný na komunistickou stranu v Číně a na prezidenta, kterého nikdo nemůže odvolat, tak je to věc velmi závažná. A pokud my tady např. investujeme do 5G technologií, tak tohle by český občan měl vědět,“ doplnil ještě Fischer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…