V České televizi vládne strach a to ji ničí, říká předseda Rady ČT Uhde

01.11.2013 15:48

Stížnost třiadvaceti redaktorů České televize prý svědčí o neblahé atmosféře, která panuje v našem veřejnoprávním médiu. Podle předsedy Rady ČT Milana Uhdeho přitom nejde o nějakou úplně novou situaci. Tento strach tam panuje již delší dobu a je s tím třeba urychleně něco dělat.

V České televizi vládne strach a to ji ničí, říká předseda Rady ČT Uhde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Uhde

Předseda Rady České televize Milan Uhde v rozhovoru pro server Týden.cz varuje před možným vyústěním aféry v České televizi, kdy si třiadvacet pracovníků redakce zpravodajství stěžovalo na cenzuru anebo naopak protežování některých stan, jako je ČSSD, SPOZ či prezident Miloš Zeman. Je třeba dodat, že větší část pracovníků zpravodajství, nevyjímaje ani Václava Moravce, své šéfy podpořila.

Na samotném vysílání ohrožení Uhde zatím nezaznamenal

Uhde ví, kdo všechno za stížností stojí, ale nehodlá prozradit jména, pokud si to ti lidé nepřejí. Zdůrazňuje ale, že nejde o stížnost nějakých nespokojených anonymů. Situaci považuje za poměrně vážnou.

„To by bylo pro tvůrčí ovzduší, které by v České televizi mělo být, velmi zhoubné. Já jsem na atmosféru strachu upozornil generálního ředitele, když nastupoval do své funkce, a řekl jsem mu, že to je po psychologické stránce pro něho jako pro manažera nejdůležitější úkol. To tam není čerstvého data. To tam bylo za minulého ředitele (Jiřího Janečka). Já jsem se s ním setkával, když se na mě obraceli jednotliví redaktoři s povážlivými stížnostmi nejrůznějšího druhu. Ale když jsem řekl, abychom šli za generálním ředitelem, všichni do jednoho odmítli s tím, že se bojí a že to popřou. Na to jsem nového generálního ředitelem upozornil s tím, že tuto atmosféru musí překonat,“ zdůrazňuje Uhde.

Podle jeho názoru je důležité, že se stížnosti týkají vnitřních jednání České televize. Na vysílání onu atmosféru strachu zatím nezaznamenal. To však nemusí nic znamenat. Předseda rady zdůrazňuje, že bude velmi bedlivě sledovat, jak se k dění v ČT postaví její generální ředitel Petr Dvořák. Má prý možnosti, jak zklidnit atmosféru. Pokud by tak nečinil, Uhde nevyloučil ani možnost, že by mohlo dojít na Dvořákův odchod z funkce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…