V Hradci zvýšili počet míst, kde se nesmí pít. Hrozí pokuta tisíc korun

10.05.2012 14:13

Počet veřejných prostranství, kam lidé chodí cíleně či náhodně popíjet alkoholické nápoje, se v poslední době v Hradci Králové rozrostl. Tento trend přiměl radní města k rozšíření počtu míst se zákazem požívání alkoholických nápojů. Návrhu z pera městské policie předcházela společná jednání se zástupci komisí místních samospráv, kteří pomohli místa přesněji určit. Konečné slovo k podobě vyhlášky budou mít koncem května zastupitelé.

V Hradci zvýšili počet míst, kde se nesmí pít. Hrozí pokuta tisíc korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Poslední aktualizací prošla obecně závazná vyhláška před čtyřmi lety, kdy byl seznam lokalit doplněn o další veřejná prostranství. Od té doby evidují strážníci nová a nová místa, kde alkoholem posilnění lidé poškozují majetek, obtěžují občany, znečišťují okolí či budí veřejná pohoršení.

„K těmto nežádoucím jevům docházelo především na dětských hřištích, na nábřeží, v parcích nebo u nádraží,“ upřesnil důvody vedoucí ke zpřísnění vyhlášky před čtyřmi lety Miroslav Hloušek, ředitel Městské Policie Hradec Králové. Navýšením počtu míst vedlo už tenkrát k tomu, že strážníci mohli preventivně z těchto lokalit včas osoby vykázat nebo sankcionovat, což se v rámci předcházení podobných událostí osvědčilo.

„Jednali jsme při aktualizaci této vyhlášky se zástupci komisí místních samospráv, kteří znají lépe místní poměry a shromažďují návrhy přímo od občanů, jako je od občanů dostáváme my. Například v loňském roce strážníci řešili 416 případů jasného porušení této vyhlášky. Strážníci budou mít nově v rukou preventivní nástroj, aby mohli osoby porušující vyhlášku z místa snáze vykázat, eventuálně sankcionovat. Tyto kroky konzumentům opakovaně znepříjemňují pobyt v daném místě a efekt se dostaví,“ uvedl Miroslav Hloušek. Sankce se pohybuje až do výše 1000 korun.

Strážníci budou kromě vyššího počtu lokalit se zákazem konzumace alkoholu dohlížet i nadále na veřejný pořádek ve městě a stejnou měrou vykonávat ostatní běžné pracovní činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …