V Koreji zavřou poradkyni prezidentky, která sestavovala seznam zakázaných umělců. Můžete skončit podobně, varuje Petr Hampl Evu Romancovovou

30.07.2017 10:52

Sociolog Petr Hampl přišel s myšlenkou, že si český stát vede seznamy nepohodlných osob, na které je třeba si dát pozor. Kdo všechno na nich je?

V Koreji zavřou poradkyni prezidentky, která sestavovala seznam zakázaných umělců. Můžete skončit podobně, varuje Petr Hampl Evu Romancovovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hampl

V březnu tohoto roku byla s definitivní platností zbavena funkce jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje, a to kvůli korupční kauze své neformální poradkyně Čche Son-sil, která byla odsouzena za korupci. Dostala tři roky vězení. Sociolog Petr Hampl tvrdí, že byla odsouzena i proto, že sestavovala seznamy nežádoucích umělců a státem podporovaných akcí.

„Ty seznamy (byť neformální) u nás existují už dávno. Třeba umělci, co podporují Miloše Zemana, si ve státní televizi neškrtnou. Ale letos šla vládnoucí parta ještě dál a na ministerstvu vnitra byl sestaven (seznam) stovky občanů, proti kterým jsou vedeny operace, i když nejsou podezíráni z žádného trestného činu. Pouze proto, aby to vládní straně pomohlo k volebnímu úspěchu. Sledování premiérovy manželky (i kdyby se bylo prokázalo) je proti tomu neškodná hra. A lidé z Centra hybridních hrozeb byli ještě tak hloupí, aby se tím chlubili! Mimo jiné to znamená, že po výrazné změně vlády lze s vysokou pravděpodobností očekávat, že paní Romancová a její blízcí spolupracovníci skončí ve vězení,“ tvrdí Hampl.  

Pokud se tedy Romancovové a  spol. před tím nepodaří zamezit výrazné politické změně, dodává autor.

Podle informací BBC byla bývalá poradkyně bývalé prezidentky skutečně odsouzena za korupční jednání. Měla tlačit na jednu z vysokých škol, aby přijala dceru prezidentky a následně trvala na tom, aby byly dceři prezidentky uznány zkoušky, které neabsolvovala.

Petr Hampl doslova napsal:

Pozornosti možná unikla zpráva, podle níž byl k tříletému trestu odsouzen poradce bývalého jihokorejského prezidenta. Dopustil se toho, že sestavil seznam nežádoucích umělců, kteří pak nedostávali dotace, nebyli zváni na státem podporované akce atd. Zkrátka, využil státní aparát k podpoře určitého politického směru.

Ty seznamy (byť neformální) u nás existují už dávno. Třeba umělci, co podporují Miloše Zemana, si ve státní televizi neškrtnou. Ale letos šla vládnoucí parta ještě dál a na ministerstvu vnitra byl sestaven stovky občanů, proti kterým jsou vedeny operace, i když nejsou podezíráni z žádného trestného činu. Pouze proto, aby to vládní straně pomohlo k volebnímu úspěchu. Sledování premiérovy manželky (i kdyby se bylo prokázalo) je proti tomu neškodná hra. A lidé z Centra hybridních hrozeb byli ještě tak hloupí, aby se tím chlubili! Mimo jiné to znamená, že po výrazné změně vlády lze s vysokou pravděpodobností očekávat, že paní Romancová a její blízcí spolupracovníci skončí ve vězení.

Není tak to tak dobrá zpráva, jak by to mohlo na první pohled vypadat. Ti lidé mají dostatečnou motivaci, aby změně poměrů zabránili za každou cenu. Za každou cenu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…