V Košicích se ke společnému jednání sejdou vlády ČR a Slovenska

17.09.2018 7:02

Ke společnému jednání se dnes v Košicích na východním Slovensku sejdou členové české a slovenské vlády. Zástupci obou států bývalé československé federace budou podle tiskového odboru slovenského úřadu vlády na schůzce hovořit například o nadcházejícím 100. výročí vzniku Československa a čtvrtstoletí samostatnosti ČR a Slovenska. Očekává se rovněž debata o záležitostech Evropské unie a uskupení visegrádské čtyřky, jehož členem jsou obě země a jemuž Slovensko v současnosti předsedá.

V Košicích se ke společnému jednání sejdou vlády ČR a Slovenska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Samotné schůzce v budově historické radnice bude dopoledne předcházet slavnostní uvítací ceremoniál, v úvodu jednání jsou plánovány projevy premiérů obou zemí Andreje Babiše a Petera Pellegriniho.

Společné zasedání české a slovenské vlády se uskuteční pošesté, tradice schůzek začala v roce 2012. Naposledy se členové českého a slovenského kabinetu sešli loni v září v Lednici na Břeclavsku. Tehdejší premiéři Bohuslav Sobotka a Robert Fico po jednání ocenili spolupráci a vztahy mezi ČR a Slovenskem.

Sobotku v čele české vlády po loňských volbách do Sněmovny vystřídal šéf hnutí ANO Babiš. Bývalý slovenský premiér Fico zase letos v březnu podal demisi v zájmu řešení politické krize po dosud nevyšetřené vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Slovenská koalice se následně dohodla na vytvoření nového kabinetu, ve kterém zůstala většina ministrů Ficovy vlády. Novým premiérem se stal Pellegrini, místopředseda Ficovy strany Směr-sociální demokracie, která je nejsilnější stranou tříčlenné slovenské koalice.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…