V Kramatorsku zabito 40 vzbouřenců, Slavjansk v kritické situaci

10.06.2014 16:14

Kolem čtyřiceti mrtvých si údajně vyžádal noční útok proruských radikálů na letiště ve východoukrajinském Kramatorsku. Ztráty podle ukrajinských médií utrpěli výhradně povstalci, mezi vojáky mrtví nejsou. Silné boje dnes hlásí i letiště v Luhansku a město Slavjansk, kde se povstalci snaží prorazit armádní obklíčení. Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes nařídil vytvoření humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů z míst bojů armády s povstalci.

V Kramatorsku zabito 40 vzbouřenců, Slavjansk v kritické situaci
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nastupující prezident Petro Porošenko děkuje lidu

V Kramatorsku v noci povstalci zahájili minometný útok na letiště, na který vojáci odpověděli odvetnou palbou. Zničili přitom dva minometné posty vzbouřenců a jeden jejich obrněný vůz. Žádný ukrajinský voják podle agentury Unian nebyl při akci zabit ani zraněn, na straně separatistů je údajně 40 mrtvých.

Boje se v noci strhly i o luhanské letiště, které v minulých dnech střídavě kontrolovaly obě strany. Vzbouřenci k letišti dorazili na osmi nákladních automobilech, které upravili na mobilní minometná stanoviště. Armáda údajně útok odrazila, oběti mezi vojáky prý ani v Luhansku nejsou.

Ve Slavjansku, který je už několik týdnů v sevření ukrajinských vojáků a bojovníků polovojenské Národní gardy, pokračují pokusy vzbouřenců o proražení blokády. Na armádní posty i dnes ráno pálili povstalci z granátometů a těžkých kulometů, dva vojáci byli podle zpravodajského serveru Cenzor zraněni.

Ukrajinský ministr obrany Mychajlo Koval dnes zveřejnil provolání k ukrajinskému lidu, v němž zopakoval, že zbraň použijí vojáci jen proti „teroristům s krví na rukou". Cílem mírového plánu prezidenta Petra Porošenka je podle ministra zastavit boje a vyřešit spory dialogem. „Situace v Donbasu se nebude řídit scénářem vypracovaným v cizině. Všichni, kdo snili o občanské válce, na ni musejí zapomenout," uvedl Koval.

Slavjansk: Zničené město, bez vody a energií

Obklíčený východoukrajinský Slavjansk je v kritické situaci: podle vzbouřenců střelba ukrajinské armády „srovnala se zemí" už polovinu domů stotisícového města. Ukrajinská média hovoří o přerušení dodávek elektřiny, vody i plynu. Rodiny vystrašené nekončícími přestřelkami a explozemi marně hledají cestu, jak Slavjansk opustit, napsala agentura Interfax.

„Je možné konstatovat, že polovina všech stavení ve městě je už srovnána se zemí," řekl ruské tiskové agentuře Konstantin Knyrik, mluvčí povstalecké skupiny Jihovýchodní fronta. Ve městě nefunguje mobilní spojení, lidé tráví noci v protiletadlových krytech. Střepiny granátů už usmrtily řadu civilistů včetně šestileté dívky a dvanáctiletého chlapce.

Podle agentury Unian došly ve Slavjansku zásoby benzínu, prakticky všechny čerpací stanice jsou uzavřené, pokud je už dříve nezničil zásah z minometu. Pohonné hmoty prý nemá k dispozici ani záchranná služba. Palivo do Slavjanska dovážejí dobrovolníci z nedalekého Kramatorska. I tam se ale od pondělí intenzivně bojuje.

Díky pomoci Červeného kříže je ve Slavjansku zatím dostatek léčiv. Vázne ale zásobování potravinami, nemluvě o výplatě mezd, která se prakticky zastavila.

Slavjansk, považovaný za hlavní baštu proruských radikálů na východě Ukrajiny, je už řadu týdnů v obklíčení. Všech devět výpadovek z města kontroluje ukrajinská armáda a jednotky Národní gardy. Povstalci ostřelují armádní posty z granátometů a těžkými kulomety, prorazit blokádu se jim ale nepodařilo.

Evakuační koridory pro civilisty

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes nařídil vytvoření humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů z míst bojů armády s povstalci. Vláda by podle prezidentského dekretu měla ve spolupráci se zástupci místních samospráv vytvořit předpoklady pro přepravu lidí a pro zajištění lékařské péče a stravování. Povstalci Porošenkovým záměrům nevěří a Moskva trvá na vytvoření koridorů s obousměrným provozem.

„Aby zabránil novým obětem v oblasti protiteroristické operace, prezident nařídil vedoucím představitelům silových ministerstev vytvořit podmínky nezbytné pro transport civilistů, kteří projeví přání zónu bojů opustit," uvádí se v dekretu zveřejněném na prezidentském webu. O místech, kde by měly být koridory vytvořeny a kam by měly vést, se dokument nezmiňuje.

Zástupci povstalců hodnotí Porošenkův dekret s nedůvěrou. Podle Andreje Purgina, vicepremiéra povstalelcké Doněcké lidové republiky, Kyjev sliboval zřízení humanitárních koridorů už dávno, ale zůstalo prý vždy jen u slov. Ve Slavjansku a dalších městech pokračují boje, které jakýkoli přesun obyvatel znemožňují.

„Stejně jako dřív odvážíme své raněné po partyzánských stezkách," řekl Purgin agentuře Interfax. „Lidé se z měst dostávají jen těžko, vojáci je prostě ven nepouštějí," dodal.

Na Porošenkovo nařízení už reagovala i Moskva. Předseda sociálního výboru Státní dumy Andrej Isajev novinářům řekl, že Rusko bude trvat na vytvoření koridorů s obousměrným provozem. „Z bojových zón se musí dostat civilní obyvatelstvo a zranění bojovníci, dovnitř pak potraviny a léky," řekl Isajev.

Rusko o zřízení „obousměrných" humanitárních koridorů usiluje už delší dobu. Kyjev ale ruské návrhy odmítá s argumentem, že do míst bojových operací by se kromě potravin a léků mohla z Ruska dostávat i výzbroj a munice určená proruským radikálům.

O počtech Ukrajinců, kteří už opustili nebo hodlají opustit neklidný východ země, nejsou hodnověrné informace. Jen z milionového Doněcka podle nepotvrzených zpráv odjelo přes 15.000 lidí. Část rodin ohrožených ozbrojenými akcemi se uchyluje do ukrajinského vnitrozemí, část odjíždí do sousedního Ruska.

Podle dnešní informace agentury Interfax jen do ruské Rostovské oblasti, která z východu sousedí s ukrajinskou Luhanskou oblastí, odjelo už zhruba 35.000 lidí. Ruský premiér Dmitrij Medveděv v pondělí vyzval tamní úřady, aby lidem prchajícím z Ukrajiny poskytly veškerou humanitární pomoc.

Budování evakuačních koridorů je podle ukrajinských médií součástí Porošenkova plánu, jehož cílem je zastavit už tento týden boje a zahájit jednání s povstalci o řešení hluboké vnitropolitické krize. Po své víkendové inauguraci dal nový ukrajinský prezident najevo, že pokud vzbouřenci na jeho plán nepřistoupí, vyhlásí na východě země výjimečný stav.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…