V Liberci bude pokračovat soud v kauze s obžalovaným hejtmanem

11.03.2019 8:48

Výpověďmi svědků bude dnes u krajského soudu v Liberci po čtvrt roce pokračovat proces v korupční kauze, která se týká evropských dotací na dva projekty v Liberci. Obžalováno je 13 lidí a čtyři firmy. Mezi obžalovanými je i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

V Liberci bude pokračovat soud v kauze s obžalovaným hejtmanem
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN)

Před soudem zatím vypovídali jen obžalovaní, kterým hrozí tresty od pěti do 12 let. Většina vinu odmítá. Právní kvalifikace se u jednotlivých obžalovaných liší. Půta je obžalován z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby s trestní sazbou od pěti do deseti let vězení. Podle spisu úplatek pro hejtmana činil 830.000 korun. Půta u soudu popřel, že si řekl o úplatek či ho dokonce převzal.

Líčení jsou naplánovaná na celý tento týden, rozsudek zcela jistě nezazní. Další líčení by se měla konat na konci května. Proces se týká projektů, které připravila liberecká obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany (GEPO). Jedním byla rekonstrukce kostela za 65 milionů korun a druhým vytvoření oddychové zóny v centru města za více než 30 milionů. Ani na jeden projekt nakonec evropské dotace vyplaceny nebyly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…