V Minsku se prý dohodlo stažení dalších zbraní z fronty v Donbasu

22.07.2015 7:27

Znepřáteleným stranám ukrajinského konfliktu se na dnešním jednání v Minsku podařilo dospět k dohodě o stažení tanků a dělostřeleckých zbraní ráže menší než 100 milimetrů z frontové linie. Novinářům to oznámil srbský ministr zahraničí Ivica Dačić, který nyní předsedá Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

V Minsku se prý dohodlo stažení dalších zbraní z fronty v Donbasu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Oděse přes její rozervanost visí pouze ukrajinské vlajky

Připustil současně, že se nepodařilo pokročit ohledně uspořádání místních voleb za podmínek, které by uspokojily jak Kyjev, tak separatisty v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny. "Jsem stoupencem toho, abychom problémy vyřešily do podzimu, kdy se čeká klíčová událost - místní volby. Do jejich uspořádání by všechny otázky měly být dohodnuty," řekl Dačić a vybídl k respektování příměří a většímu pokroku při plnění minských dohod o mírovém urovnání konfliktu.

Separatisté tvrdí, že v uplynulých dnech už z frontové linie stáhli více než 150 tanků

Srbský diplomat rovněž konstatoval, že je třeba vypracovat podmínky pro uspořádání voleb, s kterými by souhlasil jak Kyjev, tak separatisté. "Podstatného pokroku jsem v této otázce bohužel nedosáhli," řekl. Srbský ministr hodlá na Ukrajině v zájmu zastavení střelby a navázání dialogu aplikovat vlastní zkušenosti při pokusech o řešení kosovského problému. Tedy místo velkých rozhodnutí se pokoušet o úspěch s taktikou "každodenních malých kroků".

Ukrajinská armáda, která situaci charakterizuje jako "stabilně neklidnou", dnes oznámila, že během uplynulých 24 hodin v boji se separatisty padl jeden voják a další byl zraněn. V palbě separatistů bylo prý zraněno i několik civilistů. Kancelář ukrajinského prezidenta Petra Porošenka současně odhadla, že na Ukrajině operuje asi 9000 ruských vojáků, jakkoli Moskva jejich nasazení do bojů popírá, s výjimkou údajných ruských dobrovolníků.

Separatisté tvrdí, že v uplynulých dnech už z frontové linie stáhli více než 150 tanků a dalších bojových vozidel, avšak OBSE tato tvrzení dosud nepotvrdila.

Konflikt na Donbasu si od loňského dubna vyžádal více než 6500 mrtvých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…