V Německu vychází třaskavá kniha. A exhejtman Hašek přidává svědectví, co se dělo kolem uprchlíků v jeho kraji, když Merkelová otevřela hranice

06.03.2017 17:45

Česko bylo místo Itálie či Řecka skutečnou schegenskou hranicí. Uvedl to bývalý jihomoravský hejtman za ČSSD Michal Hašek v reakci na zprávy a zveřejněné úryvky z chystané knihy německého novináře.

V Německu vychází třaskavá kniha. A exhejtman Hašek přidává svědectví, co se dělo kolem uprchlíků v jeho kraji, když Merkelová otevřela hranice
Foto: red
Popisek: Exhejtman Michal Hašek

Publikace, která má v těchto dnech u našich západních sousedů vyjít, by měla pojednávat o klíčových momentech nejhorší fáze migrační krize a chování vrcholných německých politiků. Novinář listu Die Welt ve své knize píše i to, že Němci plánovali zavřít hranice a vracet nelegální migranty zpět, což na poslední chvíli zastavila kancléřka Merkelová.

Oproti tomu Česko, jak napsal Michal Hašek, bylo připravené bezchybně, minimálně Jihomoravský kraj. „Na jižní Moravě jsme odvahu neztratili. Policie ČR v souladu se zákony ČR zkontrolovala platné doklady a oprávnění ke vstupu do ČR, kdo je neměl, byl zajištěn a dále byla věc řešena cizineckou policií. Po několik dnů a nocí jsme na hranici s Rakouskem zažívali nápor ‚průzkumníků‘ z Maďarska a Rakouska. Na aktivaci byl připraven krajský IZS (integrovaný záchranný systém, pozn. red.), nakonec jsme použili profesionální i dobrovolné hasiče ‚pouze‘ na vybudování záložního stanového městečka na nádvoří věznice v Břeclavi-Poštorné,“ konstatuje exhejtman.

„Byl jsem v každodenním kontaktu s premiérem, ministrem vnitra, zástupci složek IZS i se samosprávou Břeclavi. V nočních hodinách na silničních hraničních přechodech stála vozidla se zapnutými majáky, které bylo z Rakouska dobře vidět. Osobně jsem se účastnil jako pozorovatel zásahů Policie ČR na vlakovém nádraží v Břeclavi, včetně médii zneužitého, ale v nočních hodinách zcela efektivního psaní identifikačního čísla fixem (zastal jsem se později policistů také vzpomínkou na porod vlastní dcery a číslo napsané porodní asistentkou k identifikaci miminka), s krajským policejním ředitelem také návštěv hlídek v terénu podél státní hranice ČR-Rakousko,“ sděluje.

Nervy všech byly podle jeho slov tehdy napjaté v očekávání možné vlny mířící do ČR přes jižní Moravu jako tranzit do Německa. „Po několika dnech výše zmíněných i dalších opatření zájem o ‚českou trasu‘ opadl a migranti se do Německa vydali přes rakousko-německé hranice. Vážím si všech, kteří se nebáli na jižní Moravě odpovědnosti a ochránili naši zemi před možným tranzitem zřejmě tisíc až desítek tisíc nelegálních migrantů a smekám před nimi jako bývalý hejtman i občan ČR. Teprve u Břeclavi, Znojma a na dalších místech de facto byla Schengenská hranice, namísto Itálie či Řecka, kde byl v té době ementál,“ připomíná Hašek.

„Ještě jednou, díky všem, kdo pomáhali ochránit Českou republiku, její občany i bezpečnost. Bylo mi ctí být při tom a byl jsem na naše policisty a policistky, hasiče i všechny další zúčastněné pyšný. Zvládli svoji práci profesionálně, zpočátku ve velmi improvizovaných podmínkách pro službu, avšak s humánním přístupem a maximálním nasazením. Měli v tom i vůči Praze moji absolutní podporu hejtmana Jihomoravského kraje a šéfa Bezpečnostní rady Jihomoravského kraje i přes nenávistnou atmosféru zejména ze strany médií, která se zajímala hlavně o nelegální migranty a jejich podmínky, nikoliv o bezpečnost občanů ČR (a Jihomoravského kraje). Snad tímto svým svědectvím nikomu nezpůsobím problém, napsal jsem je proto, aby byl vidět jasný kontrast s Německem,“ dodal exhejtman Michal Hašek v reakci na zveřejněné úryvky z knihy německého novináře.

Reportér ParlamentníchListů.cz v té době (na konci srpna 2015) cestoval nočním vlakem z Bratislavy do Prahy a právě Břeclav byla místem, kdy policisté „vytáhli“ veškeré uprchlíky z vlaku (Přinesli jsme tehdy obsáhlou reportáž ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…