V Norsku mění jazyková pravidla. Vzniká neutrální zájmeno, aktivisté jsou nadšeni

04.02.2022 6:16

Norština se v tomto roce rozroste o nové genderově neutrální zájmeno. Ve středu to oznámila norská jazyková rada. Novinkou bude slovíčko „hen“, které se má stát alternativou k existujícím zájmenům ve třetí osobě jednotného čísla. Mezi lidmi se toto slovo prý překvapivě rychle uchytilo. Mohlo by jít o první krok k právnímu uznání třetího pohlaví, doufají aktivisté, píše o tom iDNES.cz.

V Norsku mění jazyková pravidla. Vzniká neutrální zájmeno, aktivisté jsou nadšeni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Transgender, ilustrační foto

„Postupem času jsme viděli, že používání zájmena hen se ve společnosti zvýšilo a stabilizovalo,“ uvedl člen jazykové rady Daniel Ims, podle kterého se o rodově neutrálních zájmenech v norské lingvistické a gramatické komunitě hovořilo již nějakou dobu. 

Původní text ZDE.

„Ještě před několika roky by nikdo neřekl, že si jednou budeme moci určit své vlastní legální pohlaví. Byl to proces zrání, jenž nabral raketovou rychlost,“ uvedla nato Elisabeth Lindviková, šéfka Asociace transgender lidí.

Debata kolem zařazení zájmena „hen“ do slovníku podle aktivistů pozitivně zvýší povědomí o nebinárních lidech. Pevně věří, že uznání rodově neutrálních zájmen by mohlo být prvním krokem k právnímu uznání třetího pohlaví.

Slovo „hen“ se mohlo v norských slovnících objevit už na jaře nebo začátkem podzimu. Bude alternativou k ženskému zájmenu „hun“ a mužskému „han“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…