V Norsku se bude od září rozhodovat v kauze Michaláková

28.07.2015 16:21

Zástupkyně rodiny Evy Michalákové v úterý prozradila, že by norská krajská sociální komise měla v září začít rozhodovat o tom, zda Michaláková dostane zpět do péče své dva syny Denise (10) a Davida (6), které jí norské úřady odebraly v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání.

V Norsku se bude od září rozhodovat v kauze Michaláková
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Michaláková je nyní na pár dní v Česku a v srpnu se chce vidět s mladším synem. Se svými právníky a zástupci Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí (ÚMPOD), který její případ rovněž také řeší, chce nyní sladit postup. Podstoupit by měla i psychologické vyšetření, které bude zaměřeno například na zhodnocení schopností starat se o děti. Jeho výsledky pak mají norským institucím posloužit jako podklad pro rozhodování.

Michaláková podala žádost o přezkoumání svého případu a vrácení svých dvou synů koncem loňského roku. Podezření na zneužívání a zanedbávání se po odebrání dětí totiž nepotvrdilo. Soud ale považoval zjištění za závažná a chlapce nechal u pěstounů. Matka tak viděla mladšího chlapce naposledy v březnu a se starším nemá žádný kontakt. Podle lednové dohody by nicméně děti měla potkat dvakrát ročně na 15 minut. Mezitím už ale norský úřad Barnevernet navrhl, aby matka byla zbavena rodičovských práv k oběma dětem a mladšího hocha adoptovali jeho pěstouni, a tak není vůbec jisté, zda úřady matce setkání povolí.

Případ už řeší i česká diplomacie včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) i prezidenta Miloše Zemana, který napsal dopis norskému králi. Pokud by Michaláková u krajské sociální komise a u norských soudů se žádostí o svěření dětí do péče neuspěla, tak by se znovu mohla obrátit na Evropský soud pro lidská práva, který její stížnost dřív nepřijal. Zástupci ministerstva zahraničí dřív nevyloučili, že by se při případném příštím pokusu k matce připojila i Česká republika.

Michaláková má v Česku řadu podporovatelů, ale podle některých ochránců dětských práv se upřednostňuje zájem matky nad zájmem hochů a politici, kteří nemají o případu všechny informace, prý neberou zjištění o situaci chlapců v potaz. Některým internetovým médiím se povedlo zveřejnit údajné informace z dokumentů k případu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…