V Polsku už mají Třídu Václava Havla. Stihli ji vyhlásit v den jeho pohřbu

23.12.2011 14:31

V Polsku už mají Třídu Václava Havla, konkrétně v Gdaňsku na severu země. Oficiálně byla takto pojmenována ulice v den státního pohřbu bývalého českého prezidenta. Radní o přejmenování rozhodli jednomyslně.

V Polsku už mají Třídu Václava Havla. Stihli ji vyhlásit v den jeho pohřbu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotografie, květiny a svíčky. Typické zátiší vzpomínek na Václava Havla

V severopolském Gdaňsku byla 1,7 kilometru dlouhá ulice přejmenována na Třídu Václava Havla (v polštině alej Vaclava Havla). Stalo se tak v den státního pohřbu bývalého českého prezidenta. V Gdaňsku se na počátku 80. let zrodily nezávislé odbory Solidarita.

Tabulku s novým názvem zveřejnil primátor Gdaňsku Pawel Adamowicz. Původně měla ulice pracovní název Nová Lodžská, o jejím přejmenování ve čtvrtek jednohlasně rozhodli všichni radní. Podle nich je Gdaňsk prvním městem na světě, které takto uctilo Václava Havla.

Adamowicz o Havlovi mluvil jako o "českém Walesovi". Lech Wales byl totiž ikona boje proti komunismu v Polsku a také se stal prvním nekomunistickým polským prezidentem po roce 1989.

Další Havlovy ulice budou možná v Lodži a Vratislavi

Po českém exprezidentovi pravděpodobně budou pojmenovány ještě další polské ulice. Aby jeho jména nesla některá z již existujících nebo nových ulic v Lodži, navrhne v lednu primátorka Hanna Zdanowská.

Ve Vratislavi se zase o pojmenování některé z ulic chce zasadit český honorární konzul Arkadiusz Ignasiak. Vratislavský primátor Rafal Dutkiewicz ale říká, že by bylo lepší s touto poctou počkat. Chce, aby se město řídilo předpisem, že do pojmenování místa po nějaké osobnosti musí uplynout pět let. Nicméně z tohoto pravidla lze udělat výjimku a mnozí si myslí, že právě Václav Havel by si ji zasloužil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …