V Praze se ustavila Republika. Byli jsme na sjezdu nové strany, která chce probouzet hrdost

22.02.2014 16:21

REPORTÁŽ Strana Republika, která si na sobotní ustavující konferenci zvolila vedení, se hodlá zapojit také do voleb do Evropského parlamentu a zřejmě nebude mlčet ani k otázce církevních restitucí. Na konferenci zazněla i ostrá kritika zaměstnávání cizinců na úkor českých občanů či varování před nebezpečím, které v sobě může skrývat potravinová nesoběstačnost země.

V Praze se ustavila Republika. Byli jsme na sjezdu nové strany, která chce probouzet hrdost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě zvolený předseda strany Republika Otto Chaloupka

Anketa

Na Ukrajině teče krev. Na čí straně stojíte?

hlasovalo: 13203 lidí

Nezvyšování daní, daňové úlevy pro pracující rodiče, zpřísnění postihů za trestné činy vůči slabším, dětem a seniorům, navázání sociálních dávek na školní docházku dětí, konec pozitivní diskriminace či ochrana tradičních českých a evropských hodnot. Takové programové priority má nově založená strana Republika.

Nechceme být v područí velmocí

Podle slov krajského manažera v Královéhradeckém kraji Jana Hrdiny vnímá strana jako důležité soběstačnost země v potravinách. „Nechceme být žádným odpadkovým košem Evropy. Musíme být soběstační, protože jinak jsme v područí velmocí,“ řekl na konferenci Hrdina.

Ustavující konference strany proběhla v sobotu na pražské Novotného lávce. Jak už ParlamentníListy.cz informovaly, za založením strany stojí bývalí poslanci Otto Chaloupka a Michal Babák. Ti byli také zvoleni do čela Republiky, Chaloupku konference zvolila předsedou, Babáka prvním místopředsedou.

Republika se prý bude od stávajících stran lišit i svým uspořádáním. Strana chce klást důraz na budování zezdola, tedy nejprve zajistit stabilní kořeny v městech a obcích, a pak se teprve bude chystat na vstup do celostátní politiky.

„Buď to dokážu, nebo padnu“

Nový subjekt si klade za cíl především obnovu národní hrdosti. „Český stát nesmí být pokorným vazalem, který se před někým ohýbá,“ konstatoval před delegáty předseda Otto Chaloupka.

Podle jeho slov se do roka uskuteční volební konference strany, která vyhodnotí práci nově zvoleného vedení. „Když chci něco dokázat, tak za tím jdu, a buď to dokážu, nebo padnu,“ řekl k tomu Chaloupka důrazně.

V diskusi se probírala celá řada témat, zazněla také výrazná kritika přílivu cizinců, kteří tu často páchají trestnou činnost. „Máme v České republice 600 tisíc cizinců a vedle toho tu přes 600 tisíc našich lidí nemá práci, to přece není normální. Kde to jsme? Nemůžu otevřít svůj domov, a když moje děti hladoví, tak krmit cizí. Švýcarsko to řeklo jasně a Brusel už jim kvůli tomu dělá nepříjemnosti,“ rozčílil se jeden z delegátů.

Strana bude objíždět celou zemi i kandidovat do europarlamentu

Nově zvolený předseda Republiky je s ustavující konferencí spokojený. „Cítím velkou úlevu, že všechno proběhlo bez jakýchkoli zádrhelů a kiksů. Jsem naprosto spokojený s účastí delegátů, která předčila naše očekávání, což mi dodává ještě větší chuť do další práce s těmito skvělými lidmi,“ řekl ParlamentnímListům.cz Otto Chaloupka.

„Teď budeme pokračovat v práci v krajích, kde máme počet členů takový, který dává možnost uspořádat krajskou konferenci, a dále budeme poctivě a pravidelně objíždět celou republiku, protože na kontaktu s lidmi máme založenou celou činnost strany. Nesmíme opomíjet blížící se volby do europarlamentu, takže aktivity budeme směřovat i tímto směrem,“ dodal Otto Chaloupka.

Mezi hosty konference Republiky byl vedle jiných také předseda České pravice Michal Simkanič. „Jsem šťastný, že tu vzniká nová konzervativní strana, která zaplní místo na vyprázdněné pravici. Je dobře, že jste našli odvahu rehabilitovat to krásné slovo republika,“ řekl Simkanič.

Vysloví se i k církevním restitucím

Strana Republika se podle slov jejího prvního místopředsedy Michala Babáka zapojí jak do komunálních voleb na podzim letošního roku, ale zúčastní se rovněž nadcházejících květnových voleb do Evropského parlamentu.

Konferencí byl jako lídr kandidátky do Evropského parlamentu zvolen šéf Republiky Otto Chaloupka. Strana se rovněž hodlá vyjádřit k otázce majetkového narovnání státu s církvemi. Ustavující konference vyzvala předsednictvo, aby k tzv. církevním restitucím přijalo stanovisko celé strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…