V Rusku hrozí vzpoura či povstání, varuje politický geograf Romancov

09.01.2016 21:30

Politický geograf Michael Romancov se v komentáři pro server Hospodářských novin rozepsal k situaci v Rusku. Prezident Vladimir Putin prý vybudoval obrovskou „putinovskou vesnici“, díky níž Rusko navenek vypadá dobře, ale uvnitř už to tak růžové není. Nelze proto vyloučit, že v Rusku dojde ke vzpouře či povstání. I pak se ale Vladimir Putin může udržet u moci.

V Rusku hrozí vzpoura či povstání, varuje politický geograf Romancov
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Michal Romancov

Ruský prezident Vladimir Putin se chová jinak než sovětští vládci. Na rozdíl od režimu, ve kterém vyrůstal, dovoluje Rusům se bavit, a to jak doma, tak za hranicemi. Současně poslal do vězení nebo do zahraničí své nejhlasitější kritiky a určité vrstvě společnosti propůjčil ekonomickou moc, která mu pomáhá udržet se v Kremlu už 15 let. To ovšem nemění nic na tom, že ruská ekonomika stojí především na vývozu surovin. Tamní průmysl se neorientuje na vyšší přidanou hodnotu, ačkoli o tom Putin už patnáct let mluví. A lidé to pociťují na svých peněženkách, když je teď cena ropy velmi nízko.

Historik profesor Andrej Zubov proto opakovaně naznačuje, že se blíží Putinův konec, ale Romancov to tak nevidí. „Rád bych se mýlil, ale nesdílím přesvědčení profesora Zubova, že v Rusku nazrává situace pro revoluci a v jejím důsledku pro systémovou změnu. Obávám se, že dříve, než k jejímu provedení dozrají lidé, potkají Rusko vzpoura či povstání. Těžko říci, zda se najde už mezi nespokojenými kamioňáky, ale ve stále se zhoršující socioekonomické situaci považuji za pravděpodobné, že se někde vynoří nějaký pokračovatel tradice Stěnky Razina nebo Jemelky Pugačova. Režim se s nimi dokáže vypořádat, ale rozpoutané násilí ho změní. Aby nepadl, bude potřebovat srozumitelně ukázat, že navzdory všem problémům existuje ještě horší a nebezpečnější varianta, kterou představuje okolní svět,“ podotýká Romancov.

Celý text najdete zde.

K tomu si ovšem Putin vytvořil podmínky obsazením ukrajinského Krymu. Západ mu dal jasně na srozuměnou, že tudy cesta nevede, a on teď může říkat, jak je okolní svět zlý. V této souvislosti nesmíme zapomínat např. na to, že Američané mají vojenské základny v Jižní Koreji, ale na kordy je teď Moskva i s Tureckem. Zkrátka, nepřátele Kreml dokáže najít leckde. A dokud dokáže Putin v Rusech udržet představu, že se jim nežije právě nejlépe, ale slavně odolávají celému světu, zůstane u moci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…