V Rusku prý šetří útok na českou ambasádu jako přestupek. Nemůžeme se tomu prý vlastně ani divit

17.07.2020 22:49

Ruské ministerstvo vnitra se prý zabývá útoky na českou ambasádu v Moskvě a na konzulát v Petrohradu jako přestupky za drobné výtržnictví. Podle bývalého šéfa české diplomacie Cyrila Svobody ale ve skutečnosti dokonce ani případ neprošetřuje. „Vzájemné vztahy jsou tak špatné, že si v Rusku může dovolit provokaci vůči našemu zastupitelskému úřadu kdokoliv. A může si být téměř jistý, že nebude terčem kritiky nebo sankce Ruské federace,“ myslí si Svoboda.

V Rusku prý šetří útok na českou ambasádu jako přestupek. Nemůžeme se tomu prý vlastně ani divit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha Koněva, ještě na svém místě

K útokům došlo začátkem dubna hned poté, co byla odvezena socha maršála Ivana Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6. „Strana Jiné Rusko požaduje, aby ruská ministerstva zahraničí a obrany učinila odpovídající diplomatické – a jestli bude třeba, tak nejen diplomatické – kroky, které ujistí evropské kolegy o tom, že rusofobie v jakékoli formě nezůstane bez trestu,“ uvedli k incidentu ruští nacionalisté.

Několik pachatelů tehdy vhodilo zapálenou dýmovnici do areálu české ambasády v Moskvě. Podobný případ se opakoval po týdnu u konzulátu v Petrohradu. Na oba násilné akty reagovalo české ministerstvo zahraničí a zaslalo do Ruska oficiální nótu, s tím, aby proběhlo řádné vyšetření incidentů.

„Ruské ministerstvo zahraničí informovalo, že se incidentem zabývá ruské ministerstvo vnitra. Později jsme byli informováni o tom, že pachatelé mohou být vyšetřováni za přestupek drobné výtržnictví,“ řekla pro server Aktuálně.cz mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová, s tím, že další informace k dispozici nemají.

Podle Cyrila Svobody ale ve skutečnosti ani k žádnému vyšetřování za strany Rusů nedojde. „Vzájemné vztahy jsou tak špatné, že si v Rusku může dovolit provokaci vůči našemu zastupitelskému úřadu kdokoliv. A může si být téměř jistý, že nebude terčem kritiky nebo sankce Ruské federace,“ zmiňuje Svoboda. „Nemáme v Rusku relevantní sílu, která by se za nás postavila,“ dodal.

Česko-ruské vztahy se v posledních měsících vyostřily kvůli akcím pražských komunálních politiků. Starosta Řeporyj Pavel Novotný (ODS) nechal vystavět pomník vlasovcům, v Rusku chápaným coby vlastizrádci. Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) pojmenoval náměstí před ruskou ambasádou po zavražděném opozičním politikovi Borisi Němcovovi. Zdaleka nejkritizovanější akcí ale bylo odvezení sochy maršála Koněva z Prahy 6, kvůli čemuž chtěla ruská strana postavit starostu Ondřeje Koláře (TOP 09) před soud.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Další velkou kaňkou na vzájemných vztazích byl pobyt ruského diplomata Andreje Končakova, známého jako „agenta s ricinem“. Ten měl podle BIS představovat hrozbu pro zmíněné pražské politiky a nakonec byl spolu s druhým diplomatem z České republiky vypovězen. Ruská strana následně v reakci z českého konzulátu v Moskvě také vypověděla dva české diplomaty.

„V řadě oblastí se nedaří uklidnit atmosféru ve vzájemných vztazích, vidíme v Rusku řadu věcí, které se dějí velmi negativně. Mohu zmínit, že došlo k útokům na naše zastupitelské úřady, máme řadu nevyřešených historických věcí, jako jsou pomníky legionářů,“ řekl k tomu šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

Vzájemné konflikty by se měla snažit vyřešit vzájemná konzultace, kterou z české strany povede šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky a zahraničněpolitický poradce premiéra Rudolf Jindrák. „S panem prezidentem jsem o tom nehovořil, vybral jsem si ho sám. Pan Jindrák je jeden z nejzkušenějších českých diplomatů,“ zhodnotil Petříček. Kdy a kde konzultace proběhne, zatím není jasné.

reklama

autor: jma

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…