V Rusku se v posledních letech podařilo objasnit na 90 tisíc vražd

26.07.2015 11:04

Na čtyři tisíce nevyřešených vražd mají před sebou ruští vyšetřovatelé. Napsala to dnes agentura TASS s odvoláním na informace poskytnuté Vyšetřovacím výborem Ruské federace, který je hlavním vyšetřovacím orgánem v Rusku. Tamní kriminalisté nicméně mají podle výboru za sebou velmi úspěšnou práci. Podařilo se jim totiž výrazně snížit hrozivé manko z devadesátých let minulého století, kdy v době vzniku Vyšetřovacího výboru RF bylo neobjasněných vražd kolem 94 000.

V Rusku se v posledních letech podařilo objasnit na 90 tisíc vražd
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu Ruska a proti válce na Ukrajině

Úřad se podle TASS na nevyřešené trestné případy z minulosti zaměřil a jeho pracovníci procházejí archivy, provádějí revize věcných důkazů a organizují dodatečné expertizy. Pachatele řady zločinů přitom pomohly odhalit testy DNA.

Jako příklad výbor uvádí dopadení bývalého policisty Michaila Popkova, který ve druhé polovině devadesátých let v sibiřském městě Angarsk znásilnil a povraždil nejméně 22 žen. Zatčen byl až v roce 2012 po obnoveném vyšetřování díky archivovaným záznamům stop DNA z míst vražd. Letos v lednu byl odsouzen k doživotnímu vězení.

Analýzy DNA podle sdělení vyšetřovacího výboru jen v prvním letošním pololetí pomohly přijít na stopu konkrétních osob, které mohou být zapleteny do 68 trestných činů, včetně 18 vražd a 15 sexuálních útoků. Díky stopám zanechaným na místě činu se například podařilo odhalit vraha, který znásilnil a zavraždil ženu před 14 lety.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…