V Senátu se bude jednat o zamýšleném protikorupčním úřadu žalobců

17.09.2012 6:27

Vznik speciálního protikorupčního úřadu, s nímž počítá chystaný zákon o státním zastupitelství, bude dnes tématem jednání v Senátu. Zúčastní se jej vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM), ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nebo pražská vrchní žalobkyně a prezidentka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová.

V Senátu se bude jednat o zamýšleném protikorupčním úřadu žalobců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Senátu

Věcný záměr zákona, který v létě schválil vládní protikorupční výbor, předpokládá vytvoření Úřadu pro boj s korupcí, závažnou finanční kriminalitou a terorismem. Úřad složený z 15 státních žalobců by řídil pověřený náměstek nejvyššího státního zástupce.

Protikorupční úřad pod zvýšeným dohledem

Úřad by se měl zabývat například trestnými činy úplatkářství, zvlášť závažnými zločiny spáchanými úředními osobami nebo činy spáchanými prostřednictvím investičních nástrojů přijatých k obchodování na regulovaném trhu. Protikorupční žalobci by měli mít na starosti také pletichy v insolvenčním řízení, sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky nebo pletichy při dražbě se škodou nejméně 150 milionů korun.

Věcný záměr zákona připravilo ministerstvo spravedlnosti ještě za Jiřího Pospíšila (ODS). Jeho nástupce Blažek by chtěl, aby byl protikorupční úřad pod zvýšeným dohledem.

Jednání v Senátu, které připravil jeho ústavně-právní výbor pod vedením předsedy a bývalého žalobce Miroslava Antla, má kromě debat o potřebnosti úřadu jako efektivního nástroje v boji proti korupci nabídnout i zkušenosti z fungování podobných úřadů v zahraničí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …