V USA rychle píší žalobu na Trumpa, Pelosiová řádí: Nepřátelé demokracie a jejich prezident. Vaše bělošství je vám asi více

10.01.2021 11:43

Demokraté v USA horečně sepisují žalobu na prezidenta Trumpa, aby ho stihli odvolat ještě před koncem mandátu. Vedle toho jejich předsedkyně Nancy Pelosiová přikládá pod kotel dramatickými mediálními výstupy. Do nich zamíchala dokonce i to, že Trumpovi fanoušci „zneužili svého bělošství“.

V USA rychle píší žalobu na Trumpa, Pelosiová řádí: Nepřátelé demokracie a jejich prezident. Vaše bělošství je vám asi více
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová

Anketa

Může Donald Trump za útok demonstrantů na Kongres USA?

25%
75%
hlasovalo: 12937 lidí

Demokraté v Kongresu pod vedením Nancy Pelosiové vzali skutečně vážně svou snahu odvolat prezidenta Trumpa ještě před koncem jeho mandátu. Ten přitom skončí již za deset dní. Demokraté však narychlo připravují ústavní žalobu, která by Trumpovi navždy zamezila znovu kandidovat.

Televize Fox News citovala z dokumentů, které se v Demokratické straně během víkendu sepisují. Podle nich je prezidentu Trumpovi kladeno za vinu, že „záměrně učinil výroky, které podnítily a přímo vyústily v hrozivé zločinné události na Kapitolu“.

Návrh má Sněmovna reprezentantů, kterou demokraté ovládají, přijmout hned v pondělí. Pokud by jej schválila, směřoval by do Senátu. V něm však mají většinu republikáni, neboť dva demokratičtí senátoři zvolení v úterý v Georgii se ještě neujali funkcí.

A horní komora Kongresu rozhodně nadšení svých kolegů nesdílí. Předseda senátorské frakce Republikánů Mitch McConnell již vzkázal, že Senát se má sejít až 19. ledna, den před inaugurací, a na tomto plánu nehodlá nic měnit.

Demokraté přesto šponují veřejnou atmosféru na podporu sesazení prezidenta. Zejména předsedkyně Pelosiová se vrhla do zuřivé aktivity. Do svých bouřlivých výstupů zamíchala dokonce i fakt, že v den obsazení Kapitolu, 6. ledna, probíhal významný křesťanský svátek, nazývaný Zjevení páně.

Infobox

Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová

Nancy Pelosiová

Nancy Pelosiová, narozena 26. března 1940. Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů od roku 2019, předtím stejnou funkci vykonávala v letech 2007-2011. Dcera starosty Baltimoru a poslance Sněmovny reprezentantů za stát Maryland šla ve stopách svého otce a kongresmankou za stát Kalifornie je nepřetržitě od roku 1987. Proslavila se jako hlasitá oponentka prezidenta Bushe ml., což jí v roce 2007 vyneslo zvolení do čela sněmovny. Byla významnou spolutvůrkyní legislativy prezidenta Obamy. V roce 2019 se vrátila do čela sněmovny a stala se výraznou tváří odporu proti prezidentu Trumpovi, podílela se na pokusu o jeho sesazení. Před několika dny v 80 letech obhájila funkci v čele komory.

V tento den mělo být oficiálně potvrzeno volební vítězství Joea Bidena, a proto prý Pelosiová očekávala, že „to bude den zjevení pro odpůrce naší demokracie, aby konečně uviděli světlo“.

Pak nabídla ještě dramatičtější popis: „Místo toho se světu zjevil pohled na lidi z této země, kteří vedeni svým prezidentem dali přednost svému bělošství před naší demokracií,“ cituje slova předsedkyně Pelosiové Fox News.

CELÝ TEXT V ANGLIČTINĚ ZDE

Jako kontrast s hanebným chováním Trumpových bělochů pak předložila utrpení „lidí barvy“ (progresivistický novotvar pro vybrané rasové menšiny). Tito lidé podle ní v dnešních dnech umírají na následky koronaviru, a to „disproporčně“. Nemoc podle kongresmanky zasahuje více menšiny a důvodem toho je „celková nespravedlnost“.

„V den útoku na Kapitol zemřelo na koronavirus v této zemi 3865 lidí. Mnoho z nich byli lidé barvy, a to kvůli celkové nespravedlnosti,“ obvinila Pelosiová.

Den poté zemřely čtyři tisíce lidí. „A proč? Protože rozhodnutí učiněná v Oválné pracovně byla chybná, zkreslená, zpožděná a nazývala nemoc jako ‚hoax‘,“ skončila předsedkyně Sněmovny reprezentantů.

Kromě toho přišla předsedkyně Sněmovny reprezentantů s názorem, že prezident Donald Trump je nepříčetný a hrozí nebezpečí, že by mohl odpalovat jaderné bomby, ke kterým má přístup. Dokonce se za tímto účelem sešla s několika generály, kteří ji ujistili, že jaderné zbraně jsou zabezpečeny proti prezidentově libovůli, což dámu trochu uklidilo.

Přesto ale stále usiluje o předčasné ukončení Trumpova mandátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…