V kanceláři ombudsmana to pořádně vře. Šimůnková veřejně sestřelila Křečka. A toto následovalo

27.02.2020 15:58

Server Deník N přišel s rozhovorem s Monikou Šimůnkovou, současnou zástupkyní ombudsmana Stanislava Křečka. Probíraly se personální změny na úřadu či rozpory, které zástupkyně se svým nadřízeným má. Článek komentoval senátor Václav Láska. „Jaký je to zažít z druhé strany?“ tázal se. „Zapšklý teplouš s příhodným jménem,“ přišlo z komentářů. A ozval se i server A2larm.cz.

V kanceláři ombudsmana to pořádně vře. Šimůnková veřejně sestřelila Křečka. A toto následovalo
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

V posledních dnech je okolo nového ombudsmana Stanislava Křečka rušno. Kvůli personálním změnám, které začal ve svém úřadu provádět, se na něj spustila kritika ze všech stran, dokonce i od podřízených či od senátora Lásky. Sám Stanislav Křeček na Facebooku sdílel článek serveru A2larm.cz, jehož titulek zní: „Stanislav Křeček se zbavuje lidí, kteří jsou v úřadu od dob Motejla a Varvařovského“.

Celý článek ZDE

Anketa

Bojíte se koronaviru?

39%
61%
hlasovalo: 9794 lidí

„Kancelář veřejného ochránce práv (KVOP) zasáhly personální změny. Ze svých postů odcházejí vedoucí sekretariátu VOP a ZVOP David Slováček a místo po sedmi letech opouští i ředitelka právní sekce Petra Zdražilová,“ začal server. Oba patří k lidem, kteří pracovali v úřadu již od prvního českého ombudsmana Otakara Motejla. Zdražilová tuto výpověď dle A2larmu oznámila ve svém facebookovém příspěvku. „Věřím, že tímto krokem zklidním atmosféru uvnitř Kanceláře, skončí personální změny a budeme se moci v klidu věnovat své práci,“ napsala.

Personální změny však nesla Monika Šimůnková, zástupkyně veřejného ochránce práv, nelibě. „Poté, co jsem se o nich dozvěděla, řekla jsem panu Křečkovi, že s nimi nesouhlasím, víc dělat nemohu. Petře Zdražilové jsem nabídla místo u sebe. Bude mi dělat asistentku,“ uvedla Šimůnková pro A2larm.

Ke konci článku redaktorka A2larmu dodala, že sám Křeček v médiích intenzivně opakoval, že chce navázat na tradici Otakara Motejla a Pavla Varvařovského. Na dotaz A2larmu, proč tedy skončili lidé, kteří tam pracovali právě od těch dob, co tam Motejl či Varvařovský nastoupili, Křeček odpověděl: „Proč bych se s vámi měl vůbec bavit? Ta kampaň, která se okolo toho odvolávání organizuje, svědčí o tom, že to odvolání bylo oprávněné,“ uzavřel Křeček.

Sám Křeček tento článek v komentářích označil za nesmysl.

Kromě A2larmu zkritizoval ombudsmana i Deník N. V něm byl veden rozhovor s Monikou Šimůnkovou, zástupkyní Stanislava Křečka, ta byla zmíněna v předchozím článku na A2larmu. „Kampaň proti mému zvolení pokračuje. Zapojila se i zástupkyně...“ sdílel článek na svém facebooku.

Anketa

Souhlasíte s přejmenováním náměstí u ambasády Ruské federace na náměstí Borise Němcova?

3%
97%
hlasovalo: 24479 lidí
První otázka mířila na pojem, který použil v Interview ČT24 – Noc krátkých nožů. „Což je přirovnání k veřejným vraždám, které měly zastrašit odpůrce Hitlera ve 30. letech. Může ve své pozici vůbec něco takového ombudsman pronést?“ zeptala se Jana Ustohalová, jež vedla rozhovor. Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková odpověděla, že mnoho výroků řečeno být nemělo a ona sama s nimi nesouzní, dokonce se od mnohých výroků Křečka distancovala. „Víc k tomu asi teď říct nemůžu,“ dodala.

„Jedna z prvních věcí, na kterých pan Křeček po nástupu do funkce trval, bylo odvolání šéfky právní sekce Petry Zdražilové. Nakonec sama v pondělí rezignovala. Přesto by ve vašem úřadu měla zůstat a stát se vaší asistentkou. Je to tak?“ byla další otázka. „Nabídla jsem jí, aby zůstala v úřadu. Po sedmnácti letech, kdy pro celou instituci vykonala mnoho dobré práce. Já jsem s jejím odchodem nesouhlasila. Ale je to rozhodnutí pana doktora. Ona sama se rozhodla rezignovat. Nabídla jsem jí pozici své asistentky, přijala ji a já jsem za to ráda,“ odpověděla Šimůnková.

Celý článek ZDE

Anketa

Máte rádi Stanislava Křečka?

95%
5%
hlasovalo: 32329 lidí

Poté si redaktorka zaspekulovala, zda nebylo důvodem odvolání to, že Zdražilová před šesti lety v článku Respektu kritizovala Křečka. Šimůnková na to odpověděla, že sama nezná důvod přerušení spolupráce, prý pokud by byl odborný, tak by to chápala, avšak jestliže byl osobní, tak to chápe o dost hůře. „Se mnou pan doktor tyto věci nekonzultoval, řekl mi to jako hotovou věc, ač jsem říkala, že s tím nesouhlasím. I do médií bylo řečeno, že se na začátku nebudou dělat žádné zásadní personální změny. A tohle je s tím v rozporu,“ popsala.

Poté se dostala řeč na práva lidí s postižením, jelikož to je odbor, který Šimůnková zastupuje. „Taky jste hned veřejně reagovala na kauzu vyhození nevidomé paní z taxíku. Pan Křeček ji také sdílel na svých sítích, ale bez komentáře. Vy jste k případu konstatovala, že chybí zákon, jenž by lidi s postižením, kteří potřebují psy, chránil,“ podotkla redaktorka. A zeptala se, zda jsou nějaké možnosti, jak situaci té paní napravit.

Anketa

Máte rádi Zuzanu Čaputovou?

hlasovalo: 20760 lidí
Monika Šimůnková odpověděla, že žádné pořádné pravomoci v tomto tématu nemá. Největší síla úřadu ombudsmana prý tkví v tom, že mohou na křivdy, jež se dějí, upozorňovat a poukazovat na to, že nejsou tyto věci řešeny. „Pro jejich každodenní život je nezbytné používat speciálně vycvičeného psa a často se potýkají s diskriminací právě v dopravě nebo u vstupu do veřejných budov. Potřebují psa jako nezbytnou součást svého každodenního života. Je to jako kdybychom někomu odpírali někam vstup jen proto, že používá vozík,“ popsala.

„Do oblasti diskriminace, kterou si ponechal ombudsman, spadají i práva Romů. Romská rada vlády jej otevřeně kritizuje a vydala několik prohlášení, protože nesouhlasí, aby byl ve funkci ochránce práv. O člence romské rady Alici Sigmund Herákové prohlásil, že v životě jako advokát zastupoval víc Romů, než paní Sigmund Heráková viděla. Bude ještě někdo důvěřovat Kanceláři veřejného ochránce práv po takových prohlášeních, pokud se její hlava takhle vymezuje vůči menšině, která je prokazatelně diskriminovaná?“ tázala se redaktorka Deníku N.

„Výroky pana doktora směrem k romské radě nepovažuji za šťastné. Já sama jsem na Úřadu vlády radu pro Romy několik let spoluřídila, měla jsem ji pod sebou. Vím, že její členové pracují maximálně, dobře zastupují Romy, není pravda, co říká pan ombudsman. Jsou to nešťastné výroky, které by se vůbec neměly v mediálním prostoru ozývat,“ odpověděla Křečkova zástupkyně.

V další části článku Šimůnková pochybovala o tom, zda bude možné dělat s Křečkem kompromisy v těch tématech, kde se často neshodnou. Avšak ona sama je prý otevřený člověk, jenž se nebrání diskuzi či hledání kompromisu. Tedy prý čas ukáže, jak a zda to půjde.

Zmínila i to, že v pondělí se přerozdělovala agenda v úřadu. Sama Monika Šimůnková velmi stála o lidskoprávní agendu. Ze začátku prý ombudsman zvažoval, že by jí agendu svěřil, v dalších jednáních však z toho sešlo. Později se mělo diskutovat o agendě diskriminace. Ani tu Monice Šimůnkové nesvěřil. Měl to zdůvodnit tím, že je to velmi aktuální téma, rezonuje ve veřejném prostoru, takže si ho prozatím prý ponechá.

„Zrovna o této agendě se hodně diskutuje. I proto, že Kancelář může například sama iniciovat výzkumy, vydávat prohlášení, kterými naznačuje, jak by k té problematice měly přistupovat instituce, úřady. Pan Křeček nemá zkušenosti, nevěnoval se tomu těch šest let, co byl zástupcem. Takže vám žádné argumenty neřekl?“ tázala se Ustohalová udiveně. Na to Šimůnková odpověděla, že žádné argumenty nedostala.

„Samozřejmě, ukáže čas, jak dobře to půjde, či jak velké názorové rozdíly mezi námi budou. Už to, že si vyhradil oblast diskriminace, je věc, s níž úplně nesouhlasím a nesouhlasím s některými personálními změnami, k nimž tady došlo. Ale dávám tomu ještě šanci, abychom zkusili spolupracovat dál a neohrozili chod této instituce,“ odpověděla Šimůnková na poslední dotaz, jak mohou spolupracovat, když mají jiné názory a vyhrocené vztahy.

Tento článek, který Křeček na svém facebooku označil za kampaň, měl mnoho diskutujících. Novopečený ombudsman ještě v diskuzi okomentoval rozhovor slovy, že on sám si taková slova nedovolil, i přes neloajalitu k Anně Šabatové, jež je mu vyčítána.

V diskuzi se však objevil i senátor zvolený za Zelené a lidovce Václav Láska. Ten se Stanislava Křečka tázal na to, jaké to je zažít to samé z druhé strany. Upozorňoval tak na fakt, že Stanislav Křeček se svou předchůdkyní Annou Šabatovou často nesouhlasil. „Asi karma po letech vašeho zastupování,“ dodal. Sám si tento komentář umístil na Facebook, protože Táňa Pelcová mu na tento komentář odpověděla: „Pan Václav Láska je obyčejný zapšklý teplouš s příhodným příjmením.“

Nu tuto odpověď Václav Láska odpověděl, že mu tato odpověď přijde symbolická, když obhájce ombudsmana na jeho stránkách se snaží urazit svého odpůrce slovy, že je „teplouš“. „Jinak pro kontext... pan Křeček si stěžoval, že k němu není jeho zástupkyně Šimůnková dostatečně loajální,“ dodal Láska.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…