V kauze libereckého exprimátora Kittnera vypovídali svědci

28.01.2014 13:20

Výslechy svědků pokračovalo dnes dopoledne před soudem v Liberci projednávání údajných machinací s pozemky pod sjezdovkami na Ještědu. Obžalováni jsou bývalý liberecký primátor Jiří Kittner (ODS) a dva někdejší komunální politici, kteří byli představiteli Sportovního areálu Ještěd. Přelíčení bude pokračovat výslechy svědků i odpoledne.

V kauze libereckého exprimátora Kittnera vypovídali svědci
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Kittnerovi hrozí za zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování pravidel při správě cizího majetku deset let vězení, Pavlu Krenkovi a Jiřímu Zeronikovi až 12 let. Jde o obchody z let 2003 a 2006, kdy město převedlo své pozemky na svoji akciovou společnost a SAJ je následně podle obžaloby nevýhodně směnil nebo prodal. Škodu státní zástupce vyčíslil na 13 milionů korun, město a SAJ dohromady vymáhají dokonce 23 milionů.

Před soudem dnes vypovídali dva bývalí majitelé nemovitostí na Bucharce v Horním Hanychově, kde je část lyžařského areálu na Ještědu. Josef Alexi vyměnil restauraci Berlín za nemovitost v centru města s šesti byty a dvěma nebytovými jednotkami. K tomu dostal i 2,1 milionu korun v hotovosti za přenechání zařízení restaurace a okamžitý odchod z Berlína. Podle státního zástupce vznikla škoda 3,8 milionu korun. Alexi u soudu uvedl, že ho s nabídkou oslovil Zeronik jako zástupce SAJ. Zdůvodnil mu to tím, že Berlín město potřebuje pro zázemí připravovaného lyžařského mistrovství světa. I poté jednal Alexi hlavně se Zeronikem, na uzavření obchodu se domluvili během několika měsíců na přelomu let 2003 a 2004. Na výběr dostal Alexi několik nemovitostí, zvolil si budovu v Barvířské ulici.

Rozděloval kopec na dvě poloviny

Více než třímilionová škoda vznikla podle obžaloby i při směně dalšího pozemku s chalupou na Bucharce. Zeronik přišel za Zdeňkem Hanzlíkem s tím, že potřebují jeho pozemek pro zázemí šampionátu. Hanzlík si byl vědom významu svého pozemku a levně ho prodat nechtěl. „Rozděloval kopec na dvě poloviny. Zájem měl i pan Hlaváč (majitel sousedního pozemku), který tam chtěl stavět hotel," řekl Hanzlík. Bez jeho pozemku ale výstavba hotelu nebyla možná. „Měl jsem podezření, že hotel chce postavit i Sportovní areál Ještěd, proto byla cena tak vysoká. Moje představa byla pět milionů korun," uvedl Hanzlík.

Při jednání se Zeronikem požadoval výměnou pozemek s chalupou, nic vhodného ale město nemělo. Místo toho získal zhruba 200 metrů pod Bucharkou louku a doplatek 1,8 milionu korun. SAJ se navíc ve smlouvě zavázal, že pomůže do roka prosadit změnu územního plánu z louky na stavební parcelu a poté tam provede zemní práce za čtvrt milionu korun.

Změna na stavební parcelu ale podle Hanzlíka trvala dva roky a problémy měl i se získáním stavebního povolení. „Neměl jsem pocit, že mi město pomáhá," řekl před soudem. Zemní práce podle něj SAJ provedl. Dnes na jeho pozemku stojí penzion Bucharka s pěti pokoji. SAJ naopak nevlastní Hanzlíkovu chalupu ani restauraci Berlín, obojí jako nadbytečné prodal. Velké plány s rozvojem Bucharky se totiž nenaplnily. Zeronik už dříve u soudu uvedl, že tehdy nemohl nikdo předpokládat, že se budoucímu nájemci areálu na Ještědu Snowhillu podaří prosadit zásadní změnu územního plánu a že rozvoj areálu se přenese na Skalku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…