V komisi pro BIS je člověk z ABL? Vrchol cynismu, říká předseda

27.03.2012 17:01

Sněmovní komise pro BIS přerušila své jednání kvůli přítomnosti poslance z VV Davida Kádnera. Ten byl totiž dříve zaměstnancem agentury ABL. Předseda komise Richard Dolejš ho označil za bezpečnostní riziko pro tento stát.

V komisi pro BIS je člověk z ABL? Vrchol cynismu, říká předseda
Foto: veciverejne.cz
Popisek: David Kádner

Předseda sněmovní komise pro BIS Richard Dolejš přerušil její jednání. Vadilo mu, že na jednání byl přítomen bývalý zaměstnanec agentury ABL, nyní poslanec Věcí veřejných David Kádner. „Považuji za vrchol cynismu, že je v komisi bývalý příslušník ABL,“ prohlásil Dolejš na tiskové konferenci.

Podle něj totiž může být podjatý. „Zároveň hrozí vysoké riziko, že poslanec může vynášet informace do bezpečnostní agentury ABL,“ dodal. „Odmítám, aby ABL a pan Bárta měli v této komisi své ucho.“

Na tahu je nyní vlání koalice. „Pro mě je infiltrace bezpečnostních agentur do vládních struktur nepřijatelná. … Pokud toto premiér toleruje na úrovni vlády, tak já toto nebudu tolerovat na úrovni komise,“ řekl rozhodně poslanec za ČSSD. Pokud s ním nebude vláda souhlasit, ať ho prý odvolá z funkce.

Pokud VV najdou ve svých řadách někoho, kdo není spojován s ABL, ať Kádnera klidně nahradí, dodal Dolejš. Podle jeho rozhodnutí nyní nebude moci Kádner chodit na jednání o BIS a uniklých odposleších Romana Janouška a Pavla Béma. Nebude ale „propuštěn“ z komise navždy. „Já bych samozřejmě nejraději byl, kdyby tam Kádner nebyl,“ prohlásil předseda komise. Pro urychlení rozhodnutí komise je ale toto prý lepší cesta.

Nyní prý Kádner dostal čas, aby si mohl své kroky rozmyslet a vyhnul se ostudě, jakou má. „Je to bezpečnostní riziko pro tento stát,“ dodal Dolejš.

Reakce Davida Kádnera:

Odmítám nedemokratické postupy ČSSD

Není důvod k mému vyloučení z jednání nebo dokonce k odchodu ze Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS. Zákon o střetu zájmu a Zákon o jednacím řádu jasně definuje střet zájmu, který u mne neexistuje. Podle těchto zákonů mám definovanou povinnost oznámit případný osobní zájem bez omezení vystoupit v rozpravě, předložit návrh a hlasovat. A samozřejmě jsem si vědom možných postihů při porušení povinností vyplývajících z nakládání s informacemi v utajovaném režimu.

Zcela odmítám dojmovou argumentaci poslance Dolejše z ČSSD, který zpochybňuje nezávislost mandátu poslance a znemožňuje výkon mandátu. Z tohoto titulu zvážím zahájení disciplinárního řízení s předsedou stálé komise Dolejšem na půdě mandátového a imunitního výboru.

Nechápu, jaký „střet zájmů“ vidí ČSSD na pozici velitele ostrahy jednoho severočeského obchodního centra v souvislosti s možným únikem nahrávek z BIS údajně směrem k agentuře, pro niž jsem před několika lety pracoval.  Asi těmto dlouholetým politikům, kteří často nemají jinou pracovní zkušenost, než pobyt ve sněmovně, vadí, že já jsem přišel z pracovní praxe a nestydím se za to. Rozhodě odmítám kádrovací politiku ČSSD. Měla by spíš řešit, proč BIS poznatky nepředala policii či státnímu zastupitelství, aby mohla být celá situace řádně prošetřena. To je totiž to zásadní. Místo toho funkcionáři ČSSD vedou útok proti běžným lidem a ústavním principům.

Pokud bychom přijali tuto optiku střetu zájmů, musel by odstoupit i poslanec Bublan z ČSSD, který od roku 1991 působil v bezpečnostních strukturách, počínaje FBIS.

Doporučoval bych, ať ČSSD počká na předběžné vyšetřování, které teprve ozřejmí původnost nahrávky, případně odkud a kam unikla. Do té doby považuji všechny personální požadavky sociální demokracie vůči mé osobě a straně Věci veřejné za protiústavní, nedemokratické a politicky zbrklé.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…