V krajním případě jsem připraven odejít, ohlásil německý šéf státní kasy

19.07.2015 13:00

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble prohlásil, že Řecko jako člen eurozóny prakticky nemůže dosáhnout smazání dluhu. Mělo by eurozónu opustit. Za tato slova si ovšem vysloužil ostrou kritiku z Bruselu, což ho nahněvalo natolik, že pohrozil rezignací. V češtině o tom informuje Česká televize. Nikdo mu prý nebude nutit něco, co je proti jeho přesvědčení.

V krajním případě jsem připraven odejít, ohlásil německý šéf státní kasy
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Šéf německé státní kasy by byl podle všeho nejraději, kdyby Řecko opustilo evropskou společnou měnu. Tento názor z jeho úst zaznívá opakovaně a opakovaně budí nelibost u evropské politické elity, mezi kterou lze Wolfganga Schäubleho také počítat. Ale pokud chce kdokoli zvenčí vnucovat Německu názory, s nimiž se nelze ztotožnit, ministr financí našeho západního souseda je připraven rezignovat.

„Kdyby to někdo zkusil, mohl bych jít ke spolkovému prezidentovi a požádat o propuštění z funkce,“ poznamenal ministr v rozhovoru pro Der Spiegel. Na svých slovech si trvá, a to i navzdory tomu, že se tím poněkud názorově rozchází s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Ale to prý k demokracii patří. Na jeho vlastním názoru nezměnil nic ani fakt, že německý parlament odhlasoval další pomoc Řecku.

K dokreslení celé situace se možná sluší dodat, že podobná slova o vnucování vůle zvenčí by mohli za jistých okolností používat i Řekové, kterým by možná opravdu prospělo, kdyby eurozónu opustili a pokusili se nastartovat ekonomiku investicemi z privatizace. Tak to vidí např. ekonom a poradce Andreje Babiše (ANO) Aleš Michl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…