V letounech CASA se zase nesmí létat

31.10.2011 15:04

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek opět zakázal lety nových dopravních letounů CASA. Jeden ze strojů měl totiž v neděli těsně před přistáním závadu, při níž mu mimo jiné vysadil motor.

V letounech CASA se zase nesmí létat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní speciál

Závada se projevila po návratu stroje ze španělské Sevilly. "Během přistávacího manévru přestal fungovat navigační displej a některé palubní přístroje, následně pak došlo k závadě na pravém motoru," sdělila mluvčí generálního štábu Mira Třebická. Posádka letadla podle ní v souladu s manuálem letounu pravý motor vypnula a dokončila přistávací manévr jen s jedním motorem.

Velitel armády Picek okamžitě nařídil zákaz létání na všech letounech CASA, který platí do podrobného vyšetření celého případu. Ministr obrany Alexandr Vondra zároveň sestaví komisi, jež případ vyšetří. Armáda nebude do konce vyšetřování poskytovat žádné informace, uvedla Třebická.

Lety nových dopravních strojů armáda pozastavila již v únoru. Tehdy kvůli tomu, že se jeden z nich při cvičném letu propadl o několik desítek metrů. Znovu byly lety pozastaveny také na počátku května. Zjištěnou závadu v té době do Česka přiletěli odstranit odborníci ze španělské firmy, která stroje vyrábí.

Nákup dopravních letadel CASA byl podle odborníků i médií podezřelý. Kontrakt byl podepsán v roce 2009, den před nástupem tehdejšího náměstka ministra Martina Bartáka do funkce šéfa resortu. Podle Evropské komise ČR údajně nedodržela předpisy EU týkající se zadávání veřejných zakázek, když o zakázce za 132 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) rozhodla bez výběrového řízení.

Čtěte:

Omnipolu nelze vypovědět smlouvu na letadla CASA

Když nezprovozníme letouny CASA, budeme létat antonovy, říká Vondra

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…