V německém uprchlickém táboře probíhá velká akce. Už potřetí se snaží deportovat Afričana

03.05.2018 8:00

Německá policie opět poznala, že deportovat neúspěšného žadatele o azyl může přinést celou řadu problémů. Konkrétně v Ellwangenu vše skončilo střetem s několika desítkami dalších migrantů.

V německém uprchlickém táboře probíhá velká akce. Už potřetí se snaží deportovat Afričana
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Většina uprchlíků ze Súdánu se představuje jako Mohamed

Deportace představují v oblasti přistěhovalecké politiky pro německé úřady jednu z největších výzev. Neúspěšné žadatele z Afriky a zemí Blízkého východu se daří vracet do jejich domovů jen v minimu případů. A to přesto, že vláda nabízí migrantům finanční příspěvek jako „bonus na odchodnou“. Většina z nich dál zůstává v Německu a doufá, že se jim podaří vyhnout se nepříliš bdělému zraku úřadů.

Experti upozorňují na skutečnost, že tito lidé bez prostředků a s minimální šanci uplatnit se legálně na pracovním trhu se stávají snadným terčem pro islámské radikály. Aktuální případ deportace řeší policie v Ellwangenu v Bádensku-Württembersku. Do zdejších bývalých kasáren si policisté dnes ráno přišli pro třiadvacetiletého občana afrického Toga. Již podruhé. Před čtyřmi dny jejich pokus nevyšel, protože jim v tom zabránili ostatní obyvatele uprchlického tábora.

 

„Akce probíhá od 5:15 ráno. Naším hlavním a jediným cílem je provést úspěšně deportaci třiadvacetiletého muže z Toga,“ cituje magazín Focus mluvčího policejního ředitelství s tím, že další podrobnosti nebyly zveřejněny. „Očití svědci hovoří o značné přítomnosti policie v okolí bývalých kasáren. Na místo dorazily desítky autobusů a okolní ulice byly vyklizeny. Vedle policistů na místo dorazili i lékaři.“

Včera deníku Bild poskytl svůj názor na věc třiadvacetiletý muž z Toga, který je hlavním aktérem celého příběhu. „Policie si pro mě přišla již v únoru. A teď přišli podruhé. Moji bratři jim v tom naštěstí zabránili a oni mě tak nemohli odvést pryč. Nedovolím nikomu, aby mě deportoval do Itálie. Svoji budoucnost vidím v Německu, tak vůbec nechápu, proč mě tady nechtějí nechat,“ konstatoval muž po druhém neúspěšném zásahu.

Před čtyřmi dny se na stranu muže postavilo až dvě stě obyvatel uprchlického tábora. „Obklíčili policejní vozy a chovali se stále agresivněji. Nakonec jsme museli ustoupit a odjet bez muže, kterého jsme měli deportovat,“ svěřil se deníku Bild nejmenovaný policista. Dnešní policejní akce by měla být již poslední. „Takové chování není možné tolerovat. Kdo takovým způsobem porušuje naše zákony, musí být neprodleně deportován,“ cituje Focus Armina Schustera z CDU.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…