V noci probíhaly těžké boje o Kyjev. Musíme vydržet. A jednat, řekl Zelenskyj

26.02.2022 7:06

Noc z pátku na sobotu byla novým bojem o Kyjev. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj spoluobčanům sdělil, že tato noc bude důležitá a všichni musí vydržet. Lidé na pokyn ministerstva obrany připravovali Molotovovy koktejly. Ve městě se celou noc ozývala dělostřelecká palba. Nejméně jeden z ruských útoků na Kyjev byl odražen. O probíhajících bojích informovala agentura Reuters. Zdá se také, že Rusko a Ukrajina jsou připraveny ke společnému jednání.

V noci probíhaly těžké boje o Kyjev. Musíme vydržet. A jednat, řekl Zelenskyj
Foto: Repro Twitter
Popisek: Válka na Ukrajině

V noci z pátku na sobotu probíhaly těžké boje o Kyjev, o hlavní město Ukrajiny, na kterou ve čtvrtek brzy nad ránem zaútočila ruská armáda. Ruský prezident agresi vysvětlil jako potřebu očistit Ukrajinu od neonacistů.

Úřady vyzvaly občany, aby pomohli bránit srdce Ukrajiny před kremelským agresorem. Podle agentury Reuters Rusové udeřili na vojenskou základnu v hlavním městě, ale byli odraženi.

Ukrajinský prezident Volodmyr Zelenskyj oznámil národu, že teď už jde o všechno. „O osudu Ukrajiny se rozhoduje právě teď,“ řekl Zelenskyj v pátek ve video projevu zveřejněném na jeho kanálu Telegram. „Dnes v noci zahájí útok. Všichni musíme pochopit, co nás čeká. Tuto noc musíme vydržet.“

Oznámil také, že během invaze už bylo zabito na tisíc ukrajinských vojáků.

Celou noc se ve městě ozývala střelba a výbuchy. Obyvatelé města na pokyn z ministerstva obrany začali vyrábět Molotovovy koktejly.  

Těžké boje probíhaly i u letiště Vasylkiv, kde přistávali ruští výsadkáři. Velení ukrajinské armády oznámilo, že u letiště byl sestřelen ruský dopravní letoun, ale agentura Reuters upozorňuje, že tuto informaci nebylo možné ověřit.

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval ukrajinské vojáky, aby prezidenta Volodymyra Zelenského sesadili.

„Nedovolte neonacistům a (ukrajinským radikálním nacionalistům) používat vaše děti, manželky a prarodiče jako lidské štíty,“ vzkázal Putin ukrajinské armádě.

Mluvčí ukrajinského prezidenta Sergej Nikiforov na facebooku sdělil, že Volodymyr Zelenskyj je připraven jednat s ruskou stranou. „Souhlasili jsme s návrhem prezidenta Ruské federace,“ oznámil světu.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …