V pěti krajích budou voliči zřejmě vybírat z méně stran

29.09.2013 20:23

V předčasných sněmovních volbách budou muset z méně stran a politických uskupení, než jich podalo kandidátky, vybírat lidé zřejmě v pěti krajích. Po jedné straně neopravilo své kandidátky do dnešního závěrečného termínu ve Středočeském, Plzeňském, Pardubickém, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Ve většině případů je krajské úřady nespecifikovaly, jejich názvy budou zveřejněny v pondělí. Strany, které splnily zákonné náležitosti, úřady v pondělí k volbám zaregistrují a umožní jim tak dál ucházet se o hlasy voličů.

V pěti krajích budou voliči zřejmě vybírat z méně stran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby

Ve středních Čechách se podle informací ČTK nejspíš nedočká registrace hnutí Volební principy prázdných a blokovaných židlí (mandátů). Hnutí, které se přihlásilo jen ve Středočeském kraji, předložilo Ministerstvu vnitra žádost o zapsání na seznam registrovaných stran a hnutí teprve v pondělí a navíc bez splnění zákonných podmínek. "Dá se předpokládat, že když se neudělá registrace na Ministerstvu vnitra, tak ji nebude moci přijmout ani úřad," řekla dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Nicole Mertinová. Voliči tak zřejmě budou vybírat z 20 stran a hnutí.

Jedna strana nebude s největší pravděpodobností zaregistrována k volbám také v Plzeňském kraji. "Na sto procent to budeme vědět v pondělí ráno; ještě překontrolujeme, jestli něco nepřišlo na poslední chvíli do datové schránky," uvedl Přemysl Tomašuk z krajského úřadu. Kandidátky podalo v kraji 19 stran a hnutí.

Pardubický krajský úřad zřejmě nezaregistruje kandidátku jedné z 20 stran. Včas neodstranila zjištěné chyby, termín vypršel dnes v 16:00, řekl ČTK Cyril Štangl z organizačního a právního odboru krajského úřadu. V Moravskoslezském kraji pravděpodobně nebude zaregistrována jedna z 19 podaných kandidátek. Podle mluvčí krajského úřadu Petry Špornové do dnešního dne čtyři subjekty závady odstranily, jeden nikoli. "Na výzvu nereagoval, o jeho registraci či zamítnutí se rozhodne v pondělí," řekla ČTK.

Na jihu Moravy nestihl do dnešního konečného termínu předložit na krajský úřad potvrzení o zaplacení registračního poplatku Aktiv nezávislých občanů. "V pondělí proto zřejmě vydáme rozhodnutí o neregistraci," řekla ČTK Eva Sychrová z krajského úřadu. Voliči tak asi budou mít na výběr z 18 stran a uskupení.

Nedostatky měly i další strany

V Ústeckém kraji, kde podalo kandidátku 19 stran, bude jasno až v pondělí. "Teď to vyhodnocujeme, reagovat budeme až zítra (v pondělí) přijetím nebo odmítnutím kandidátky," sdělil ČTK vedoucí správního oddělení úřadu Pavel Švec.

Na jihu Čech měla chybu v kandidátce Česká pirátská strana. "Jeden z kandidátů nedodal prohlášení kandidáta, bude z listiny vyškrtnut, ale strana bude zaregistrovaná," řekla ČTK Alena Karvánková z jihočeského krajského úřadu.

Nedostatky na kandidátkách měly v jednotlivých krajích i další strany, na výzvu úřadů je ale opravily. Většinou to byly nepřesnosti v titulech, věku nebo místu bydliště kandidátů. V některých případech také nejdříve nezaplatily příspěvek na volby, který však byl později ve lhůtě uhrazen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…