V politice potřebujeme skutečné ženy, ne ambiciózní ženomuže, vzkazuje lidovec Zdechovský

05.07.2014 14:14

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský kritizuje ministra pro rovné příležitosti Jiřího Dienstbiera za jeho návrhy, které mají vést k většímu zastoupení žen na kandidátkách a ve vedení veřejných institucí a podniků. Dienstbierovy snahy o zavedení kvót pro ženy na kandidátkách a plán na zavedení normy, která by nutila veřejné instituce i podniky k rovnoměrnému zastoupení mužů a žen, označil za absurdní nápad znuděného sociálního inženýra.

V politice potřebujeme skutečné ženy, ne ambiciózní ženomuže, vzkazuje lidovec Zdechovský
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Zdechovský se o tom rozepsal na serveru ParlamentníListy.cz v rubrice Politici voličům. Upozorňuje, že v populaci mírně převažují ženy, a ty již nyní mají možnost ovlivnit volební výsledek tak, že by kroužkováním upřednostnily ženské kandidátky.

Ženy již nyní mají možnost zvýšit počet žen ve sněmovně

Nebo mohou voličky hlasovat pro strany s větším zastoupením žen na kandidátkách. „Za situace, kdy k přeskákání stačí pouze 5 % preferencí od voličů dané strany, je velká šance, že dokážou přeskákat mužské kandidáty. Sněmovna by se tak významným způsobem obměnila,“ upozornil Zdechovský s tím, že pokud si lidé, a to včetně žen, volí převážně mužské kandidáty, je takové rozhodnutí voličů nutné respektovat.

Podle jeho názoru by svobodná a demokratická společnost měla zajistit rovnost příležitostí. „Co ale zaručit opravdu nemůže, je rovnost výsledků. Nelze vymáhat zákonem, aby všechny skupiny obyvatel, a je jedno, zda se jedná o národnost, pohlaví nebo dokonce barvu očí a vlasů, byly stejně úspěšné ve volbách.“

Celý text ZDE

Zdechovský poukazuje i na to, že KDU-ČSL má na dvou z pěti místopředsednických postů ženy. „Tzn. 40 %, což už představuje hranici paritního prahu. Žádné kvóty jsme na to vůbec nepotřebovali, protože je vidět, že naše strana má řadu schopných členek, které jsou schopny dostat se vlastními silami až na samotný vrchol,“ vyzdvihuje úspěch lidovců ohledně zastoupení žen ve vedení strany.

Kvóty na kandidátkách mohou oslabit stávající političky

Zdechovský upozorňuje také na to, že pokud by bylo účelem zákona procento žen na kandidátkách, bude problém tyto ženy najít. „Ty stávající se dostanou do pozice slabší, než jsou teď, ty nově rekrutované z důvodů kvóty budou ve slabé pozici od začátku a budou muset až sekundárně dokazovat, že mají i jiné předpoklady pro politiku než zrovna přítomnost dvou chromozómů X,“ podotýká Zdechovský.

Hledání ženských kandidátek navíc podle něj může být k ničemu, pokud se budou vybírat takové, které budou zcela postrádat typické ženské vlastnosti, které pro politiku, ale například i řízení firem, skutečně mohou být přínosné. "Je to spíše o tom, abychom si my muži uvědomovali, že ženský prvek politiku kultivuje, přináší empatii, sociální rozměr a nesnažit se pouze najít ženy s tahem na bránu, které se více podobají nám mužům," vzkazuje Zdechovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…