V pondělí to vypukne. Británie zahájí vyjednávání o odchodu z EU

15.06.2017 20:26

Pondělí 19. června. Toto je aktuálně důležité datum pro Brexit. Vyjednávači Michal Barnier a David Davis zahájí tento den rozhovory o britském odchodu z EU. Na tomto datu se oficiálně dohodly Evropská unie a Británie.

V pondělí to vypukne. Británie zahájí vyjednávání o odchodu z EU
Foto: archiv tan
Popisek: Brexit

Jak uvádí ČTK, očekává unijní strana od prvního jednání především shodu na podobě vyjednávacího cyklu a kolem jednání do října. „Britové mají k dispozici vyjednávací pozici unijní strany, naopak do Bruselu údajně zatím z Británie žádné podklady k jednání nedorazily,“ píše ČTK s tím, že právě pondělní schůzka obou vyjednávačů se tak pravděpodobně uskuteční na základě unijního podkladu.

Brusel a Londýn spolu zatím oficiálně jednaly pouze o podmínkách rozdělení. „EU chce nejprve jednat o zárukách pro občany EU v Británii, o konečném finančním vypořádání a o budoucích hranicích mezi unijním členem Irskem a Severním Irskem,“ píše ČTK s tím, že na druhé straně Británie chce hned jednat také o budoucích vztazích a výhodné dohodě o volném obchodu.

O tom, že Velká Británie odejde z Evropské unie, rozhodli voliči v Anglii minulý rok během referenda. Výsledek referenda byl nakonec pro mnohé velkým překvapením. „Dvouletá lhůta pro dokončení rozhovorů o způsobu rozluky vyprší v březnu 2019,“ píše ČTK. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…