V radě jsou lajdáci, kritizovala pravice vedení Libereckého kraje

25.09.2012 18:22

Hosty Speciálu z Libereckého kraje byli kandidáti na hejtmana Stanislav Mackovík (KSČM), Lenka Kadlecová (ČSSD), Vladimír Richter (ODS), Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) a Jiří Kočandrle (TOP 09 a Starostové). Diskutovali hlavně o havarijním stavu silnic, který kraj v současné době trápí.

V radě jsou lajdáci, kritizovala pravice vedení Libereckého kraje
Foto: skromach.cz
Popisek: Lenka Kadlecová

Podle průzkumů jsou preference komunistů v tomto kraji nejlepší ze všech – o několik deset procenta jsou dokonce první. „My už dlouhodobě dáváme najevo to, že koalici chceme dělat s těmi, kteří mají podobný program, ne asociální,“ prohlásil Mackovík. Je podle něj velmi nepravděpodobné, že by komunisté vládli kraji spolu s pravicí.

Zakázky bez výběrových řízení

Velkým tématem kraje jsou silnice – třicet procent silnic druhé a třetí třídy, tedy těch, které jsou v kompetenci kraje, je v havarijním stavu. „V roce 2010 jsme opravili silnice za 700 milionů korun,“ hájila se Kadlecová. Podle ní by oprava všech silnic ve špatném stavu stála tři miliardy.

„Je potřeba si říci, že před povodněmi byla nutná investice do silnic dvě miliardy a po nich další dvě miliardy,“ doplnil Mackovík. „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil tendr za pět set milionů,“ zkritizoval Kočandrle současné vedení s tím, že krajské vedení zadává firmám zakázky na opravy silnic bez výběrových řízení.

Těžit uran v Podještědí? Ne

„Je to lajdáctví nejvyššího kalibru,“ dodal zástupce TOP 09 a Starostů. Kadlecová to jednoznačně odmítla. Podle Richtera se za poslední roky hodnocení Libereckého kraje v opravách silnic a zadávání zakázek velmi zhoršilo. Podle Kočandrleho by se peníze na komunikace, hlavně na opravy mostů, našly hlavně ve chvíli, kdy by se zakázky staly transparentními.

Všichni kandidáti na hejtmana se shodli například na tom, že by měl být přijat zákon o daňovém přiznání i na krajské úrovni. Jedna z divaček se pozastavila nad tím, proč se zástupci pravice tedy neshodují se svým celostátním vedením. Kočandrle odpověděl, že poslední návrh byl špatný. „Poslanci mají stejnou povinnost jako my,“ uvedl.

Kadlecová připomněla, že důležitou součástí programu ČSSD je například omezení kriminality. „Zastavárny by měly být v noci zavřené,“ řekla. Kandidáti se shodli také na tom, že naprosto odmítají těžbu uranu v Podještědí. Momentálně je totiž těžba příliš velkou zátěží pro životní prostředí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…