V rádiu promluví propouštěný odsouzenec Ivan Jonák. Chystá prý knihu a očekává zájem médií

13.04.2014 16:07

Ivan Jonák byl odsouzen na osmnáct let za zosnování vraždy své manželky. Za pár dní opustí vězeňské prostory a dodnes tvrdí, že je nevinen. V rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým na rádiu Frekvence 1 přijde řeč i na to, co bude dělat po propuštění z vězení. Rozhovořil se i o sexu. Jonák očekává, že o něj bude velký zájem především u médií. Nelze vyloučit ani to, že se dočkáme zfilmování jeho příběhu.

V rádiu promluví propouštěný odsouzenec Ivan Jonák. Chystá prý knihu a očekává zájem médií
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Jonák trvá na tom, že vraždu své ženy nejen nezosnoval, ale dokonce byl jednou z obětí. Dodnes neví, za co ve vězení vlastně je. Na svobodu se dostane po osmnácti letech a žádné plány co dál, si nedělá. Předpokládá ale, že o něj bude zájem. „Spíš jako asi bude o mě takový zájem, že nevím, kam dřív, nebo pro co se rozhodnu. Já si žádné plány nedělám, ty svazujou,“ podotkl Jonák s tím, že má na mysli např. mediální zájem. Už teď má nabídnutou krátkodobou spolupráci s deníkem Blesk a v budoucnu si chce založit vydavatelství. „Napsal jsem svou autobiografii a názory jsou, že se to lidem líbí. Dokonce to četl režisér Olmer, kterého považuju za přísného kritika a odborníka a ten řekl, že to je čtivé a že by z toho šel i film,“ prozradil vězeň.

Hodlá si finančně vypomoct prodejem věcí

Osmnáct let za mřížemi ho podle jeho vlastních slov nezměnilo. Proměny jsou relativní a jemu se podařilo udržet si ve věznici ve Valdicích svůj vlastní režim. V noci psal a četl, přes den spal, takže s dalšími vězni přišel do styku minimálně. Hodně také přemýšlel, takže se nenudil. Posteskl si snad jen nad tím, že lidé, které dříve nazýval svými přáteli, se mu osmnáct let neozývali. „Nemám kamarády,“ prohlašuje.

Až bude propuštěn, vrátí se do bytu, který zdědil po babičce, a než mu bude vydělávat plánované vydavatelství, hodlá si finančně vypomoct prodejem věcí, které vlastní. „Nechci mluvit o tom, co mám a nemám, čím bych se chlubil,“ říká.

Na počátku 90. tet minulého století provozoval lidmi navštěvovaný pražský Discoland Sylvie a, kdyby měl dost peněz, znovu by se k tomu vrátil. Schází mu však patnáct milionů potřebných k rozjezdu. Prodat diskotéku ale rozhodně nechce, podnik prý budoval hlavně pro děti, ale oněch 18 let bez dětí jejich vztah poznamenalo. Jedna z jeho dcer se stala dokonce drogově závislou. Má také syna Adama, kterému bylo asi půl roku, když otce zavřeli. Jonák ocenil, že jeho matka synovi nekreslila otce v temných barvách a umožňovala mu návštěvy.

A co sex?

Moderátora Veselého také zajímalo, jak se po propuštění Jonák těší na sex. „Víte, to už je pro mě takový abstraktní pojem. Když to nemáte takovou řadu let, neumím si to představit. Vím, že sex existuje a podle Freuda tvoří 90 % motivace, ale když sex nemáte a mě chlapi nepřitahujou, tak si to neumím představit,“ prohlašuje Jonák. Sex ho zajímá, ale ve vězení se jím zabývá jen abstraktně.

Celé interview odvysílá od 17 hodin Frekvence 1 v rámci pořadu Pressklub. S Ivanem Jonákem bude hovořit  moderátor a spisovatel Luboš Xaver Veselý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…