V řešení uprchlické krize nesmíme selhat, volají za EU svorně Jucker s Tuskem

03.11.2015 21:12

Předsedové Evropské komise a Evropské rady Jean-Claude Juncker a Donald Tusk vyzvali ve společném dopise šéfy států a vlád zemí Evropské unie k rychlejší reakci na uprchlickou krizi. Konkrétně požadují například rychlejší poskytnutí slíbených expertů a vybavení, s jejichž pomocí má být řešena "dramatická situace na našich vnějších hranicích".

V řešení uprchlické krize nesmíme selhat, volají za EU svorně Jucker s Tuskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

V mnoha oblastech "zůstáváme stále pozadu za tím, co jsme si v září dohodli a v říjnu potvrdili", napsali nejvyšší představitelé EU. "Musíme rychle jednat, abychom se toho zbavili," dodali v dopise, jenž nese datum 30. října, ale zveřejněn byl v Bruselu až dnes.

Země EU podle Junckera a Tuska dosud poskytly pouze 153 z 374 slíbených expertů do Evropského podpůrného azylového úřadu (EASO), tedy méně než polovinu. Evropská agentura na ochranu vnějších hranic Frontex dostala místo 775 přislíbených lidí zatím jen 353.

Vázne také financování příslušných programů. Například do svěřeneckého fondu na pomoc Sýrii přišlo pouhých 50 milionů eur (necelých 1,4 miliardy korun) namísto dohodnutých 500 milionů.

"Domníváme se, že dodržení slibů je největším úkolem, před nímž stojíme. Je to test, v němž si nemůžeme dovolit selhat," poznamenali Juncker s Tuskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …