V roce 2014 bude Moravskoslezský kraj hodně řešit Paskov a Evraz

26.12.2013 21:04

Plánovaný útlum Dolu Paskov, kde pracuje více než 2500 lidí, očekávaný prodej hutní společnosti Evraz Vítkovice Steel (EVS) či zahájení prací na nové průmyslové zóně Nad Barborou na Karvinsku. To jsou hodně očekávané události roku 2014. Na obyvatele regionu čekají i velké kulturní a sportovní zážitky.

V roce 2014 bude Moravskoslezský kraj hodně řešit Paskov a Evraz
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ostravské horníky přijeli podpořit i kolegové z Mostecka

Vliv na nezaměstnanost v regionu v příštích letech bude mít osud Dolu Paskov. OKD bude společně se státem dál řešit situaci tohoto ztrátového dolu, v němž chce firma z úsporných důvodů ukončit těžbu. Pokud jí nepomůže stát, hodlá důl zavřít na konci roku 2014. "Se státem stále jednáme," řekl ČTK mluvčí OKD Marek Síbrt. Nyní šachta zaměstnává 2100 vlastních lidí a dalších 400 pracovníků dodavatelských firem.

Hned na počátku příštího roku se očekává změna vlastníka další firmy, která se potýká s ekonomickými problémy: ostravské hutní společnosti Evraz Vítkovice Steel. Původně se tak mělo stát už do konce letošního roku. Zaměstnanci válcovny i dalších provozů jsou od 21. prosince na plánované dovolené, ocelárna navíc poněkolikáté stojí už od počátku měsíce kvůli slabé poptávce trhu. "Do 2. ledna 2014 je dovolená, pak je naplánován rozjezd provozů," řekl mluvčí EVS Jaromír Krišica.

Hejtman chce zmírnit nezaměstnanost v regionu

Podle hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD) bude pro Moravskoslezský kraj letos nejdůležitější udržení zaměstnanosti a přilákat do regionu nové investory. Chce se podílet také na zlepšování dopravní infrastruktury nebo rekvalifikacích nezaměstnaných.

Kraj bude pokračovat v přípravě průmyslové zóny Nad Barborou na Karvinsku, která je se svými zhruba 100 hektary nyní největší připravovanou zónou. Celkové náklady na její vybudování včetně výkupu pozemků budou zhruba 1,1 miliardy korun. S budováním zóny pomůže stát.

Kulturní a sportovní vyžití

Jako každý rok se Ostrava stane cílem velkých jmen hudebních. V Ostravě vystoupí například na jediném koncertu v Česku světová operní hvězda José Cura z Argentiny, který patří k nejlepším tenoristům současnosti. Doprovodí ho pětasedmdesátičlenný orchestr opery Jihočeského divadla z Českých Budějovic pod vedením argentinského dirigenta Maria De Rose.

Sportovní fanoušci se stejně jako v minulých letech mohou těšit na atletický mítink World Challenge Zlatá tretra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…