V šoku. Putin má dva týdny. Z Ruska prosakují vážné zvěsti

27.02.2022 19:17

Zásadní informace z Ruska v posledních hodinách přinášejí televize BBC, CNN a britský deník The Telegraph. Ze zpráv šířících se ze země začíná být patrné, že se ruská invaze na Ukrajinu zřejmě nevyvíjí způsobem, který měl Putin v plánu, a nemá nyní mnoho času, pokud nechce přijít o podporu u ruské veřejnosti, před čímž již varuje poradce Kremlu Andrej Kortunov – podle něho musí operace na Ukrajině skončit do dvou týdnů. Mnozí však svou nespokojenost dávají najevo již nyní. Nesouhlas se ozývá od části poslanců ze Státní dumy a „šok“ měli po vypuknutí invaze zažít i na ruském ministerstvu zahraničí. Dosavadní postup už nevydržel sledovat ani čečenský vůdce Ramzan Kadyrov, zveřejnil prohlášení. Chce akci proti Ukrajině výrazně rozšířit.

V šoku. Putin má dva týdny. Z Ruska prosakují vážné zvěsti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Rudém náměstí v Moskvě

Protiválečné nálady se v Rusku vyjma běžných občanů obeznámených se skutečností na Ukrajině nešíří jen u sportovců a celebrit, ale připojují se i lidé z politického spektra.

Nejnovější vývoj neustále aktualizován ZDE.

Ozval se dokonce i jeden z ruských politických poradců – generální ředitel Ruské rady pro mezinárodní záležitosti (RIAC) Andrej Kortunov a pro BBC řekl, že Kreml upozorňoval na to, že ruská invaze na Ukrajinu nebude ospravedlnitelná.

Podle poradce Kremlu se navíc nejednalo o jediný názor a „velmi překvapeni, šokováni, či dokonce zdrceni“ měli být i pracovníci ruského ministerstva zahraničí.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38558 lidí

Míní, že rozhodnutí o invazi na Ukrajinu padlo v Kremlu a napadení sousedního státu bude v Rusku považováno za úspěch jen v případě „omezených“ ztrát. „Pokud to bude operace, která bude mít omezené ztráty a bude považována za úspěšnou, popularita vedení neklesne,“ řekl.

Tyto „omezené ztráty“ však mají znamenat naplnění původního Putinova plánu, jenž měl počítat s ukončením operace na území Ukrajiny do dvou týdnů, což se vzhledem k houževnaté obraně Ukrajinců začíná jevit jako problém.

Putin tak má podle Kortunova omezený čas. „Pokud se mu to podaří, možná budou škody omezené, pokud se mu to nepodaří, pak jeho popularita pravděpodobně klesne,“ míní.

Že se Putinovi na domácí scéně krátí čas, poukazuje i britský The Telegraph, když upozorňuje na protiválečné postoje samotných ruských poslanců.

Proti rozpoutání války na Ukrajině vystoupil v sobotu poslanec dolní komory ruského parlamentu Michail Matvejev a Kreml vyzval, aby invazi zastavil. „Hlasováním pro uznání nezávislosti Doněcké a Luhanské lidové republiky jsem hlasoval pro mír, ne pro válku. Pro to, aby se Rusko stalo štítem pro Donbas, nikoli pro bombardování Kyjeva,“ rozlítil se na vládu Ruska poté, co již v pátek komunistický poslanec Oleg Smolin neskrýval, že je invazí „šokován“.

Válku v Rusku svým připojením se k peticím dalších profesí odsuzují i mnozí lékaři, architekti a psychiatři, a v některých městech včetně sibiřské oblasti lidé dokonce veřejně vyšli na protest.

Rezignovat mělo i několik zaměstnanců státní zpravodajské televize RT.

V Rusku přitom není vyjádření svobodného názoru pouhým gestem a úřady již předem varovaly nezávislá média, která by si dovolila byť jen označit situaci na Ukrajině za „válku“ či „invazi“. Úřady rovněž tvrdě potírají jakékoli zprávy informující Rusy o bombardování ukrajinských měst a o úmrtích civilistů.

I přes neúnavnou práci cenzorů však hrozí, že se stále více Rusů dříve či později dostane k informacím, které jim vyjeví, co ruská vojska z nařízení Kremlu skutečně na Ukrajině páchají, a ozývají se tak ze strany podporovatelů invaze hlasy po co největším tlaku na Ukrajinu.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov, jenž patří mezi nejvěrnější stoupence Putina, podle článku Nathana Hodge z CNN proto žádá ruskou armádu, aby na Ukrajinu vtrhla ještě brutálněji než doposud.

„Nastal čas učinit konkrétní rozhodnutí a zahájit rozsáhlou operaci ve všech směrech a na všech částech Ukrajiny,“ uvedl Kadyrov v prohlášení na svém účtu na Telegramu. Kreml kritizoval za pomalý postup: „Opakovaně jsem vypracoval taktiku a strategii proti teroristům, účastnil jsem se bojů. Podle mého chápání je taktika zvolená na Ukrajině příliš pomalá. Trvá dlouho a podle mého názoru není účinná.“

Zatím se však příliš na Ukrajině bojově nevyznamenali ani elitní Čečenci z Kadyrovy armády. Zemřít měly na Ukrajině již stovky vojáků a kromě nich i významný čečenský generál Magomed Tušajev, velitel 141. motorizované brigády Národní gardy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…