V soudní síni u případu Rath mohou být až tři žalobci

22.05.2012 7:59

V případě obviněného poslance Davida Ratha mohou být u soudu tři státní zástupci najednou. Běžné je přitom to, že k soudu chodí jen jeden dozorový státní zástupce, který kauzu žaluje. Důvodem je fakt, že stejně jako detektivové z protikorupční policie mají také ústečtí žalobci v Rathově kauze zvláštní tým, který vede státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Celou věc má ovšem na starost její podřízený Jiří Pražák, který by měl oficiálně podávat žalobu. Napsal deník Právo.

V soudní síni u případu Rath mohou být až tři žalobci
Foto: tan
Popisek: Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

U soudu by spolu s Pražákem měla být také Bradáčová a další státní zástupce. „Není to vyloučeno. Jenom jeden žalobce zastupuje obžalobu u soudu, i když tam mohou sedět dva nebo tři. Ti dva mu pak můžou radit, jako se nám to už jednou stalo, kdy jsme u jednoho zasedání seděli dva. Ale pouze jeden mluví a ti ostatní mu mohou předkládat materiály, pomáhat se v tom orientovat,“ vysvětlila Bradáčová deníku Právo.

Taková kauza zde ještě nebyla. V soudní síni bude více žalobců

Státní zástupkyně také poznamenala, že taková kauza zde ještě nebyla. Proto dojde i k neobvyklé skutečnosti, že během soudu bude u stolu obžaloby hned několik státních zástupců.

Při zátahu na osm obviněných prý pomáhali kolegové Bradáčové z Ústí nad Labem, například vedoucí trestního oddělení ústeckého zastupitelství Zdeněk Bust.

„Ten se účastní různých úkonů, protože to ve dvou lidech nemůžeme zvládnout, takže se v tom týmu každý podílí na některých úkonech,“ uvedla Bradáčová pro deník Právo.

Úkoly v kauze přiděluje Bradáčová

Dodala, že je administrativně musí spis vést jeden státní zástupce. Nejdříve to byl Radek Bělor, teď to je Jiří Pražák. Bradáčová pak sama rozhoduje, komu je věc přidělena, což závisí na specializaci a schopnostech člověka.

„Dozorový státní zástupce se mnou konzultuje a schvaluji mu jako nadřízená veškeré úkony, které tam probíhají. Některé si ale vyhradím a sama provádím,“ popsala státní zástupkyně svou roli v případu Davida Ratha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…