V září na český stát zaútočí hackeři. Bude nás to stát miliony

01.09.2017 7:47

Páteční MF Dnes informuje o tom, že český stát si zaplatil hackery, kteří se pokusí zaútočit na počítače, kam se za pár týdnů budou ukládat volební data. Tenhle „útok nanečisto“ má státu pomoct odhalit možné slabiny systému, který bude u voleb velmi důležitý. Odstranění těchto slabin snad Česko ochrání před skutečným „tvrdým volebním útokem“ hackerů. Tajné služby, úřady i politické strany počítají s tím, že tvrdý útok může přijít.

V září na český stát zaútočí hackeři. Bude nás to stát miliony
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

„Najatí hackeři se budou v září snažit prolomit zabezpečení klíčových počítačů a serverů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Do těch samých zařízení se budou jen o pár týdnů později ukládat miliony hlasů českých občanů odevzdaných v parlamentních volbách. Útok však nepovedou zločinci. Přinejmenším zatím. Práci ‚hodných hackerů‘ si zaplatí sám stát. Česko se tak za miliony korun pokouší – dříve než bude pozdě – odhalit slabiny, které mohou nepřátelští hackeři využít k manipulaci voleb,‘ napsal deník.

České úřady jsou na základě upozornění bezpečnostních složek přesvědčeny, že k útoku na Český statistický úřad skutečně může dojít. Příklady ze zahraničí ukazují, že to hackeři zkoušejí znovu a znovu. Své o tom vědí příznivci Demokratické strany v USA, současný francouzský prezident Emmanuel Macron a další politici, které hackeři nešetřili. Útoku se bojí i Spolková republika Německo, která uspořádá volby ještě tento měsíc. Ministerstvo vnitra ČR proto chce být připraveno a najalo si hackery, kteří mají odhalit slabiny v systému Českého statistického úřadu. Prověření systému nařídil předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) už uspořádalo školení pro štáby politických stran. Smyslem tohoto školení je, aby členové štábů neuvěřili podvodným e-mailům, kterými z nich hackeři budou lákat citlivé údaje. S jejich pomocí by pak mohli do systému proniknout.

Z údajů dostupných v registru smluv vyplývá, že posílení serverů ČSÚ vyjde asi na 1,5 milionu. Výhodou Česka se teď ale stává dosavadní pomalost politiků, kteří dosud nepřipravili legislativní půdu pro konání elektronických voleb v této zemi. O spuštění elektronických voleb zatím politici jen mluví. Mluvili o nich předseda hnutí ANO Andrej Babiš, zástupci KDU-ČSL, TOP 09 i STAN a Piráti. I tak ale musíme být připraveni. Stačilo by třeba, aby hackeři umístili na stránku se sčítáním hlasů obrázky tučňáků a voliči už by nemuseli věřit výsledkům voleb.

„Za 400 tisíc korun prověřuje systémy ČSÚ před volbami firma Hewlett Packard. Kromě americké firmy testuje při penetračních útocích systémy úřadu nově také Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost,“ doplnil ještě deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…