VIDEO Červenám se, vtipkoval lídr, sedící vedle Jiřího Pospíšila. Topka uzavřela na severu koalici se „sexy stranou pro mladé“ a my byli u toho

13.04.2018 16:02

REPORTÁŽ Liberálně-konzervativní TOP 09 vsadí na partnerství s partají, které na severu Čech kdysi nikdo nevěřil. Předseda Jiří Pospíšil v Ústí nad Labem dnes oficiálně potvrdil, že do komunálních voleb půjde ruku v ruce s hnutím PRO zdraví a sport (PRO). „Jsme prý sexy strana pro mladé,“ citoval republikový šéf PRO Zdeněk Kubec, jakou nálepku získali. Mimoto prozradil, zda se na kandidátce objeví odsouzená starostka a odkud bere inspiraci pro politický zip. V jiných regionech zřejmě „Topka“ udrží spojenectví například i se STANem.

VIDEO Červenám se, vtipkoval lídr, sedící vedle Jiřího Pospíšila. Topka uzavřela na severu koalici se „sexy stranou pro mladé“ a my byli u toho
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil přijel do Ústí nad Labem potvrdil spolupráci s PRO Zdraví a Sport.

A zase ty Předlice…

„Chceme se spojit proto, aby občané Ústí nad Labem opět mohli být hrdí na to, že jsou Ústečany, a cítili se zde nejen příjemně, ale i bezpečně. Náš program by hlavně neměl zavírat oči před každodenními problémy obyvatel,“ uvedl regionální předseda, podnikatel a kandidát na ústeckého primátora Martin Fišer (TOP 09).

Potíží má podle něj krajské město opravdu požehnaně. On sám zná velmi dobře například neutěšenou situaci v ghettu Předlice, kde mimochodem dělal průvodce i jiným politikům. Věnoval se lokalitě už v době vysokoškolských studií, kdy zkoumal příčiny i řešení katastrofálního stavu dříve výstavné městské čtvrti.

Martin Fišer (vpravo) s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem.

Napsali o nás, že jsme sexy

Podle Pospíšila je právě v současnosti výhodné kandidovat ve spojení s regionálním uskupením. „V dnešní době se v České republice čím dál více politických stran rozděluje. V Parlamentu máme 9 stran a podobně. Je dobře, když jsou schopny se dvě strany dohodnout a kandidovat společně. Přispívá to politické kultuře,“ zdůvodnil, proč je právě tato předvolební taktika v zájmu TOP 09, a to i případně s celostátně méně známými organizacemi.

„Skoro se červenám. Spolupráce s ´kamennou stranou´ je pro nás vyznamenání,“ doplnil jeho slova Zdeněk Kubec za PRO a připomněl, jak bylo jím vedené hnutí onálepkováno regionálním novinářem: „Když jsme v Karlovarském kraji bez jediného billboardu vyhráli studentské volby, tak o nás napsal, že jsme sexy stranou pro mladé.“

Za vším hledej Rašku

Hnutí PRO zdraví a sport nemá pocit, že by politickým matadorům z TOP 09 nemělo čím přispět. „Když jsme vznikali, hned jsme v Ústí získali 12 procent. Nikdo nám tehdy nevěřil,“ připomíná Zdeněk Kubec za PRO. V desátém roce existence pod hnutím kandidovalo 18 měst a obcí, z nichž 16 uspělo. V roce 2014 už šlo o spolupráci s osmi desítkami obcí.

„Není důležité, co strany slibují ve volebních programech, ale jaké konkrétní osobnosti za ním stojí, garantují jej a v případě zvolení jej budou naplňovat. Nám je ctí, že sdružení, které je plné osobností – učitelů, právníků, lékařů – chce s námi jít do komunálních voleb,“ je přesvědčen i Pospíšil.

Jednou z výrazných osobností, kterou oba šéfovi vyzdvihli, je exprimátor Děčína Vladislav Raška, lídr kandidátky PRO zdraví a sport 2018 a dříve člen ODS. „Spolupráci v Děčíně vyřešil naprosto synergickou spoluprací s námi, kdy byl vytvořen tzv. zip – jedno místo ODS a jedno PRO. Jistě víte, jak v Ústeckém kraji dopadli například mostečtí ODSáci, chomutovští a další. Vláďa Raška ve spojenectví s námi získal 15 procent!“ převyprávěl Kubec jeden pádný příklad za všechny, podle kterého tradiční strany v žádném případě s hnutím PRO neprohloupí.

Dále dodal, že v programech panuje opravdu naprostá totožnost. „A právě s těmito lidmi jsme kdysi bojovali ‚proti Jakubům Zavoralům‘. Kořen naší spolupráce tedy máme poměrně hluboko,“ připomněl.

„Ano, komunál není jen o značkách, ale hlavně o osobnostech. Máme na co v zastupitelstvu navazovat,“ reagoval ještě Pospíšil. „Jako životní optimista věřím v úspěch tohoto spojení,“ vyjádřil se i regionální předseda TOP 09 Fišer. Přítomní politici jako svou metu označili výsledek 10 % hlasů. „To je hypotéza, s kterou jsme do toho příběhu šli. Je to bezpečné spojení. I když neuděláme vůbec nic, je tu potenciál,“ řekl Kubec a závěrem poté, co zmínil „konkurenci“ ANO, podotkl: „Náš kalkul je jednoduchý. Můžeme udělat skvělou kampaň a získat dvakrát 6,1 procent, ale mě přesvědčil model Vládi Rašky – nejít do toho samostatně. Pracovně jsme to nazvali: Jistá devítka než dvě šestky.“

A co odsouzená starostka?

Předseda PRO se nevyhnul otázce směřované na „jedničku“ z bývalých komunálních voleb. Tou byla někdejší starostka ústeckých Neštěmic Miloslava Válková, kterou soud vloni v únoru potrestal ročním vězením s podmíněným odkladem na tři roky, a to za nevýhodnou smlouvu na rekonstrukci chodníku. Objeví se na kandidátní listině i letos?

„Otázku Neštěmic bych si dovolil v tuto chvíli neřešit. Velmi prosím, nechte nám čas na vyřešení,“ reagoval. Výslovně však nic nevyloučil: „Já si paní Válkové velmi vážím. Udělala pro nás strašně moc.“

Obě strany prý debatují i o dalších místech, kde by byla spolupráce při podzímních volbách možná. Konkrétní města ale zatím nezazněla. „Ústí nad Labem je taková naše první vlaštovka,“ potvrdil předseda TOP 09. „Už jsem jednal například s předsedou jihočeské organizace. Máme před sebou dost času, další kroky,“ doplnil jej Kubec. Na tiskové konferenci se mimochodem neoficiálně objevil i bývalý člen ODS Radim F. Holeček, který kandidaturu za uskupení  TOP09/PRO zvažuje.

Od pondělí začnou oba subjekty tvořit konkrétní program. Kostra programových bodů TOP 09 a PRO by měla být jasná do měsíce.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…