VIDEO Fiala se pochválil za 100 dnů své vlády

28.03.2022 9:46 | Ze sítí

Kabinet Petra Fialy vládne Česku sto dní. Předseda vlády těchto sto dní zhodnotil. Vypočítal, s čím vším si předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) neporadila, zatímco vláda pětikoalice - vláda ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN - už to řeší. Řeší to i navzdory vypuknutí války na Ukrajině a pomáhá nejen ukrajinským válečným uprchlíkům, ale také českým občanům. Fiala popsal jak.

VIDEO Fiala se pochválil za 100 dnů své vlády
Foto: Repro Twitter
Popisek: Premiér Petr Fiala ve vlaku na cestě z Kyjeva

Po nástupu vlády k moci musela pětikoalice řešit několik zásadních problémů. Vedle covidové krize šlo také o krach jednoho z velkých dodavatelů energie - společnosti Bohemia Energy - v důsledku rychle rostoucích cen elektřiny i plynu, a nakonec je to i válka proti Ukrajině, kterou ruský prezident Vladimir Putin nechal rozpoutat 24. února.

„Nebylo to jednoduché období, ale to jsem ani nečekal,“ začal Fiala. „Po předchozí vládě jsme zdědili rostoucí inflaci, špatně řešenou koronavirovou krizi, velké zadlužení státu a rozpočet s vysokým schodkem,“ pokračoval.

V důsledku ruské agrese na Ukrajině vzrostly v celé EU ceny pohonných hmot, dál rostla inflace, která už překonala hranici 11 procent, a do Česka dorazilo na 300 tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny. V drtivé většině jde o ženy a děti.

„Rusko tady vede válku proti Ukrajině a vlastně proti celému civilizovanému světu. A to přináší spoustu problémů, na které musíme rychle reagovat. Důsledky této války bohužel pociťují všichni občané naší země. Přesto všechno se nebojím říct, že se nám jako nové vládě podařila řada věcí, některé z nich bych vám teď rád připomněl,“ pokračoval předseda vlády.

A rozhodl se připomenout, co dělá pro české občany.

„Zrušili jsme EET, kterou zavedla Babišova vláda a která tady roky zbytečně zatěžovala a šikanovala podnikatele,“ uhodil na klíčový projekt Andreje Babiše (ANO) ještě z doby, kdy byl teprve ministrem financí ve vládě Bohuslava Sobotky.

„Razantně jsme snížili schodek státního rozpočtu. Máme protiinflační rozpočet,“ pokračoval Fiala.

Vedle toho vláda Petra Fialy zvyšuje důchody seniorům, k tomu rozšířila příspěvek na bydlení, s jehož pomocí teď lidé mohou řešit i svou tíživou situaci s již zmíněnými vysokými cenami energií.

Dalším úspěchem je podle Fialy vyřešení dlouholetého sporu o těžbu v dole Turów, která ohrožovala dostupnost vody v Libereckém kraji. „Ve prospěch českých občanů,“ zdůraznil Fiala.

Za úspěch považuje premiér i konec povinného přimíchávání biosložek do pohonných hmot, z čehož těžily především podniky expremiéra Babiše v holdingu Agrofert.  

„Spustili jsme nesmírně důležitý tender na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech, se kterým si předchozí vláda nevěděla rady. Podařilo se nám zkrotit pandemii covidu. Česká republika se opět stala silným mezinárodním hráčem. Jako předseda vlády jsem navštívil Bratislavu, Londýn, Paříž, několikrát jsem byl v Bruselu a kromě toho jsem jel vyjádřit podporu prezidentovi Zelenskému přímo do válečného Kyjeva,“ pokračoval Fiala.

„Milí přátelé, myslím, že za prvních sto dní to není špatné skóre. Jak sami vidíte, naší vládě se postupně daří plnit to, co jsme občanům před volbami slíbili,“ uzavřel Fiala.

Pak už jen poděkoval svým kolegům ve vládě za to, s jak velkým nasazením pracují, i občanům za podporu, kterou vládě vyjadřují.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…