VIDEO Inkluze homosexuálů do městských firem? Pirátský lídr se zamotal v odpovědi, publikum nechápalo

31.08.2018 14:39

Pirátský kandidát na pražského primátora Zdeněk Hřib by rád prosadil „inkluzi homosexuální v městských firmách“. Hřib to sdělil na debatě lídrů kandidátek na pražský magistrát, kterou pořádala iniciativa Jsme fér. Ta se zaměřuje na práva LGBT komunity. Pirátský lídr se nejspíš během odpovědi na jednu z otázek trochu zamotal.

VIDEO Inkluze homosexuálů do městských firem? Pirátský lídr se zamotal v odpovědi, publikum nechápalo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Inkluze lidí s homosexuální orientací v pražských městských firmách? Na jedné z předvolebních debat tento nápad rozvinul kandidát na primátora za Piráty Zdeněk Hřib. Dle videozáznamu z akce ale nikomu v sále nebylo příliš jasné, co tím myslí.

„Vidím tři okruhy, kde by mělo mohlo být víc vstřícnější k LGBT komunitě. První rovina je pracovněprávní. Město, potažmo městské firmy jsou významným zaměstnavatelem, takže si dokážu představit, že by bylo možné jít cestou inkluze, respektive zajistit na větší úrovni přístup, že zaměstnanci nebudou diskriminováni za svoji sexuální orientaci,“ začal vysvětlovat Zdeněk Hřib od Pirátů.

Zaskočená moderátorka se ho doptávala, zda má na mysli kvóty. „Ne, já hovořím o prostředí, které bude férové,“ dodal Hřib.

„Prázdná slova. Jak konkrétně?“ zapojil se lídr kandidátky hnutí ANO Petr Stuchlík. „To záleží na tom, jakým způsobem se toho chopí management. V momentě, kdy bych dělal nějakou informační kampaň, není to tak dobrý, jako když se k tomu přihlásí vedení na nejvyšší úrovni. Prostě je to na managementu, pak se to šíří dolů a ta ryba smrdí od hlavy,“ odpovídal stále méně srozumitelněji pirátský kandidát na šéfa hlavního města. 

Na doplňující otázku moderátorky, jak by chtěl vedení městských firem k takovému chování motivovat, zareagoval Hřib stručně: „Nařízením.“ Výroky pirátského lídra kandidátky se začaly během pátku značně šířit médii a sociálními sítěmi. 

Není totiž jasné, co měl vůbec Zdeněk Hřib na mysli. Pokud je někdo gay, lesba, bisexuál nebo transsexuál, ale i heterosexuál, nemá svou orientaci vypálenou na čele. V případě „inkluze“, česky začlenění, by se například uchazečů o místo museli ptát, jakou sexuální orientaci mají.

Výroky Zdeňka Hřiba naleznete zde na videozáznamu zhruba v čase od 43. minuty:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…