VIDEO: Katalánci se nevzdávají. Včera opět vyšli do ulic a bylo jich opravdu hodně

16.04.2018 7:38

Španělská i zahraniční média se věnují včerejší demonstraci v Barceloně, jejíž stovky tisíc účastníků požadovaly propuštění katalánských politiků, kteří čelí obžalobě kvůli údajné snaze o puč.

VIDEO: Katalánci se nevzdávají. Včera opět vyšli do ulic a bylo jich opravdu hodně
Foto: archiv
Popisek: Katalánsko

Podle barcelonské policie se nedělní demonstrace v ulicích Barcelony učastnilo více než tři sta tisíc lidí. Jak z Barcelony, tak z celé Katalánie, odkud je do hlavního města regionu dle informací deník El Pais svezlo téměř tisíc autobusů. Demonstranti požadovali propuštění sedmnácti katalánských politiků a aktivistů, kteří se podle španělských soudů dopustili pokusu o státní převrat a někteří z nich čelí až třiceti letům vězení.

Jedním z nich je vůdce Katalánie Carles Puigdemont, které byl před několika málo týdny zatčen v Německu a čeká na rozhodnutí tamějších soudů, jestli bude vydán do Španělska. Včerejší demonstraci podpořily dvě největší strany usilující o nezávislost – Katalánské národní shromáždění i Omnium. Obě dvě strany si v regionálních volbách udržely mírnou většinu a ani zatčení jejich vůdců a hrozící vysoké tresty je zatím nepřiměly ke změně názoru na nezávislost.

 

„Za práva, svobodu, demokracii a jednotu. Chceme, aby už byli doma,“ bylo podle zpravodajské agentury AFP napsáno na jednom z mnoha transparentů, který nesli příznivci zadržovaných katalánských vůdců. „Dnes v Barceloně demonstrujeme naši jednotu a postavili jsme se na obranu demokracie před hrozbou represe,“ cituje španělský deník předsedu katalánského parlamentu Rogera Torrenteho.

Demonstrace se účastnila také starostka Barcelony Ada Colauová, která volila ještě ostřejší slova. „Španělsko je v současném stavu demokratické regrese nebezpečné pro všechny, nejenom pro Katalánsko,“ uvedla katalánská politička. Demonstranti provolávali hesla jako „svobodu politickým vězňům“ a často opakovali jméno Carlese Puigdemonta, který čelí za pokus o puč a údajnou zpronevěru až třiceti letům vězení.

„Jsme evropští občané, kteří chtějí žít v míru, svobodně a bez strachu,“ vyjádřil se prostřednictvím Twitteru samotný Puigdemont. Ačkoli se demonstrace na podporu katalánských politiků a aktivistů účastnily stovky tisíc lidí, podpora nezávislosti mezi obyvateli regionu klesá. Jak uvádí agentura AP, zatímco loni v říjnu se vyjadřovalo pro nezávislost Katalánska 49 % lidí, podle aktuálního průzkumu je to něco kolem čtyřiceti procent.


 

reklama

autor: pro

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…