VIDEO PROJEVU ,,Vobyčejný lidi z vesnice! Ty je ani neznáš. Jde jim o národ, nejsou xenofobové." Po zvolení Foldyny se vylila hromada vzteku. Je toho mnoho, známá jména

09.04.2018 6:27

Nový místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna věří tomu, že sociální demokracie bude po sjezdu v Hradci Králové pestřejší. Ve svém kandidátském projevu se pak Foldyna opřel mimo jiné do europoslance a svého stranického kolegy Miroslava Pocheho. „Kandiduji, abych Tě naštval,“ řekl mimo jiné Foldyna. Jak ParlamentníListy.cz zaznamenaly, zvolení nadšeného děčínského boxera, který je mnohými považován za kontroverzní osobnost, rozbouřilo vody české politické debaty.

VIDEO PROJEVU ,,Vobyčejný lidi z vesnice! Ty je ani neznáš. Jde jim o národ, nejsou xenofobové." Po zvolení Foldyny se vylila hromada vzteku. Je toho mnoho, známá jména
Foto: ČSSD
Popisek: Jaroslav Foldyna na sjezdu ČSSD

„Dovolil jsem si kandidovat v době, kdy sociální demokracie není v dobré formě. Myslím si, že přichází doba, kdy bychom si měli uvědomit, že je konec tradičních konfekčních politických stran i tradičních konfekčních politiků,“ sdělil Foldyna ve svém kandidátském projevu, kdy mimo jiné řekl i to, že výsledek sněmovních voleb dokazuje, že ČSSD nedokázala oslovit voliče. 

Anketa

Pokud Babiš nebude premiérem, kdo z ANO by měl od Zemana dostat pověření k sestavení vlády?

41%
hlasovalo: 5189 lidí

„Často jsme lidem do života pouze vstupovali a zasahovali bez toho, aby šlo o změnu k lepšímu. Zapomněli jsme, kdo je naším voličem,“ poznamenal Foldyna. „Pojďme si přiblížit našeho voliče. Je to chlap, co maká u soustruhu, žena, co se stará o dvě děti, přitom je prodavačka v supermarketu. Mají dědečka a babičku, který celý život makali. Je nezajímá ani tak inkluze, gender, ani multikultura, ani sňatky stejného pohlaví. Jim vadí, že musí ráno vstávat, kdežto jiní se válí do 11 v posteli. A oni to vnímají jako velkou křivdu,“ sdělil dále Foldyna, jenž apeluje na změny podmínek jejich života. 

„Když oni začnou přemýšlet o svojí zemi, začnou se na to ptát, nazýváme je nacionalisty, xenofoby. Zeptají-li se podruhé, nazýváme je fašisty. My jsme si odehnali vlastního voliče, odehnali jsem ho do chřtánu stran, které využívají tato témata. My tato témata popíráme,“ hřímal Foldyna. 

„My chceme, aby se nám rodily děti, a chrlíme dávky jednu za druhou. Ale zapomněli jsme na to, že je nutné vytvořit podmínky pro bydlení mladých rodin,“ dodal Foldyna. „Všiml jsem si těch esemesek, které tady rozesílá europoslanec Miroslav Poche. Jasně, Mirku, já kandiduju pro ty vobyčejný, normální lidi z vesnice, které ty jsi ani nepotkal. Já kandiduji, abych tě naštval,“ zakončil Foldyna.

Unifikovanost v posledních letech podle Foldyny dovedla stranu k volebnímu propadu, chce, aby se ve volebních ziscích vrátila k 20 procentům. „Vůbec nejsme součástí mainstreamu, jsme stranou pro lidi práce, kteří mají jiné pohledy než přeliberalizovaný neomarxismus,“ řekl pak novinářům krátce po vyhlášení výsledků volby místopředsedů.

Z 16 kandidátů ho v prvním kole zvolili delegáti sjezdu s druhým nejvyšším počtem hlasů. „Jsem zaskočen, protože jsem trochu kontroverzním politikem, který vyvolává emoce, jak ty pozitivní, tak ty negativní. Ale taková má politika sociální demokracie být,“ konstatoval. Přeje si, aby nové vedení fungovalo tak, že se v něm budou střetávat různé názory, ze kterých vzejde jednotný postoj ČSSD. „Ale aby navenek znělo, že uvnitř sociální demokracie jsou hlasy, které je vrací do toho původního,“ uvedl.

Bude připomínat, že do Strakovy akademie přišli sociální demokraté v 90. letech s tím, že se výrazně postavili proti kuponové privatizaci. „Vůbec nejsme součástí mainstreamu, jsme stranou pro lidi práce, kteří mají jiné pohledy než přeliberalizovaný neomarxismus," míní. Jako příklad uvedl spor o podobu zákona o obecném referendu a navazující otázku případného vystoupení země z EU. Je podle něj na politicích, aby připravili technická pravidla hlasování, nemohou ale lidem zakazovat o něčem rozhodovat.

„Jsem přesvědčen, že máme dát najevo, že chceme být v Evropské unii, ale na druhou stranu nechci a nemohu brát lidem právo o tom rozhodovat,“ konstatoval. Sociální demokracie by si podle něj takovým postojem zavírala dveře k voličům. „Můžeme o tom hovořit, jestli speciální referendum, nebo speciální zákon, především nemůžeme říct lidem, že nemají právo o tom rozhodovat,“ uvedl k argumentu, že už současné právo dává možnost vypsat referendum zvláštním zákonem. Je si vědom, že na takové téma je třeba, aby mělo všelidové hlasování jiné parametry než obyčejné referendum.

Politika ČSSD by podle Foldyny měla být pestrá. „To je to, co nás dostalo dolů, že tam nezněly různé a rozdílné názory, poptávka po politice v sociální demokracii je vícespektrální a my jsme byli tak unifikovaní, až jsme se dostali na šest procent. Tak já budu chtít, abychom se dostali zpátky na těch dvacet,“ popsal poslanec z Ústeckého kraje své představy dalšího fungování strany.

Jako dlouholetý příznivec prezidenta Miloše Zemana čeká, jak se hlava státu v úterý postaví ke konci jednání ČSSD a hnutí ANO o koaliční vládě. „Jestli po něm pan premiér v demisi (Andrej Babiš) to vyhodnotí tak, že přinese alternativní řešení, tak já budu jenom rád,“ uvedl k dalšímu angažmá strany. Když Babiš své postoje nepřehodnotí, zůstanou sociální demokraté mimo vládu. „Budeme opoziční stranou a budeme dělat vše proto, abychom v příštích volbách vyhráli,“ uzavřel.

Na zvolení Jaroslava Foldyny se následně vynořily mnohé reakce. Jednou z nich byl i komentář Jakuba Patočky z Deníku Referendum.

Své pak uvedl i někdejší šéf Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček. „Foldyna dotáhl svůj boj proti ‚nepřizpůsobivým‘ na místopředsednické křeslo strany, která bývala sociální... Vzpomeňme, že si v r. 2011 stoupl při nepokojích na Šluknovsku na náměstí s mikrofonem vedle nácka Vandase nebo podvodníka Kohouta... Quo vadis, ČSSD?“ pozastavil se Šimáček.

„ČSSD se dnes stala pro evropsky orientované lidi nevolitelnou. Dlouholetý hlavní analytik ČSSD, který pracoval pro předsedy ČSSD od Zemana po Sobotku, k výsledku prvního kola místopředsedů pro DR uvedl: ‚Volba Jaroslava Foldyny, který se bude předhánět s Okamurou v xenofobní a nacionalistické rétorice, je porážkou prakticky již neexistujícího liberálního křídla sociální demokracie a tragikomedií v den kulatého výročí jejího vzniku. Tohle vedení je symbolem kolosálního personálního úpadku strany. Snad se to ukáže co nejdříve, aby se to příště případně převolilo. S Foldynou ve vedení se ale ČSSD stává pro svobodomyslnou, proevropskou populaci definitivně nevolitelnou‘,“ napsal na serveru Deník Referendum dlouholetý analytik ČSSD Oto Novotný.

„Foldyna je ‚klasický‘ socan. Ekonomicky naprosto vymetený, ale myslí to s prostým ‚moudrým lidem‘ fakt ‚dobře‘. Bude perfektně oslovovat tu nejblbější část této ‚demograťycké‘ party,“ napsal pak komentátor Petr Sedláček.

Svůj názor na zvolení Jaroslava Foldyny pak podotkl i europoslanec za ODS Jan Zahradil. „Nástup J. Foldyny do vedení ČSSD bych vůbec nepodceňoval. Reprezentuje přesně tu tvář ČSSD, kterou chce tradiční levicový volič vidět. Tedy ten volič, co by např.ve Francii dal hlas buď Melenchonovi nebo Marine Le Pen. Bludný výmysl našich levicově liberálních médií, že ČSSD = politicky korektní, tzv. proevropská a ‚moderní‘ levice, reprezentovaná Sobotkou s Dienstbierem, bere za své. Přání bylo otcem myšlenky. Samozřejmě, že má tato levicově liberální politika v ČR svého reprezentanta. Není to však ČSSD, ale TOP 09 a tento směr podporuje nějakých 5 % voličů,“ zmínil Zahradil. Následně ještě dodal: „Foldyna: ‚Členství v EU je správné, ale národní zájem je nad to.‘ Tohle máme říkat my, sakra.“

„Ve vedení Zimola + Foldyna + Onderka = jasný odklon od sobotkovsko/dienstbierovské linie. Taky Jakub Patočka už naříká na fb.“ poznamenal dále Zahradil.

„Víc fakt, že @CSSD je vůbec schopna středověkým způsobem debatovat o zrušení kvót, spolu se skutečností, že po svém rasismus a xenofobii obhajujícím vystoupení zvolila místopředsedou Jaroslava Foldynu, znamená, přinejmenším na čas, faktický konec socdem v ČR,“ napsal pak mimo jiné Patočka.

„Dnes už jsem se zase vrátil k pocitu, který u mě v poslední době u ČSSD převládá, a to je zklamání. Ze sociálních demokratů se stávají národní socialisté, se zvolením Foldyny se nebojím říci fašisté. Voliči, kteří takto smýšlí, už jsou dávno u Okamury nebo u komunistů, toto vedení nikoho v této zemi opravdu neosloví. A dnešní sjezd byla parodie na fungující stranu. Sto delegátů nepřijelo vůbec, většina pak odjela po volbě bez jakéhokoli zájmu o programovou debatu. A nový předseda za to ještě děkuje. Opravdu zklamání. Navíc u příležitosti kulatého výročí strany je to poplivání sociálnědemokratických myšlenek,“ píše se pak na profilu „Jirka Dienstbier“. Není jasné, zda jde skutečně o slova liberálně laděného senátora ČSSD Jiřího Dienstbiera, každopádně Foldyna na dané výroky reaguje, jako kdyby o Dienstbiera šlo.

„Neomarxistickej komisař, který je novodobým fašounem, to je on. ‚Fašisti budoucnosti budou sebe nazývat antifašisty.‘ Nesedí tohle na ty průkopníky NWO?“ zeptal se v reakci Foldyna.

Do Foldyny si pak i na serveru Forum24.cz rýpl komentátor Jan Jandourek. „Foldyna, který se nechává fotit s putinovskými Nočními vlky a řeční na komunistických akcích, možná potěší ty narudlejší příznivce, co jsou z nějakého důvodu pořád ještě členy a voliči ČSSD, je prostě představitel upadlého bolševismu, pokud vůbec kdy existoval nějaký neupadlý,“ napsal mimo jiné o novém místopředsedovi strany.

Následně pak vybral některé z jeho výroků a svůj sumář pak zakončil těmito slovy. „Nový místopředseda bude pro sociální demokracii jistě významnou posilou na její cestě. Hádejme, kam ta cesta povede,“ sdělil Jandourek.

Původní text ZDE

„Gratulujeme Sovětům k místopředsedovi ČSSD. Putinovský režim dlouho neměl svého obhájce tak vysoko v tradiční české politické straně. Pokud nepočítáme KSČ, na kterou má Moskva ochrannou známku,“ napsal pak zástupce lobbistického spolku Evropské hodnoty Jakub Janda. Následně pak ještě sdílel tento snímek:

K tomu pak připojil svůj komentář i sám Foldyna na svém facebookovém profilu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…