VIDEO Politička, která je pro smích. Měla stejný problém jako Sobotka

10.10.2014 10:24

Kandidátku na eurokomisařku za Slovinsko Alenku Bratušekovou neschválil Evropský parlament kvůli nepřesvědčivému výkonu a neznalosti problematiky rezortu, o který se ucházela. Nutno říct, že své vystoupení při „grilování" četla z papíru netypicky znějící angličtinou. Její znalost nejrozšířenějšího světového jazyka se stala terčem posměchu ještě v době, kdy jako premiérka své země promluvila na americké televizi CNN.

VIDEO Politička, která je pro smích. Měla stejný problém jako Sobotka
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Doposud byla Bratušeková známá pouze ve své zemi, kde svého času vykonávala funkci premiérky. Působila v politické straně s názvem Pozitivní Slovinsko, kterou později opustila, protože neuspěla ve vnitrostranickém boji o získání pozice lídryně. Později založila vlastní politickou stranu, se kterou se letos dokázala těsně dostat do slovinského parlamentu. Premiérkou by však již samozřejmě nebyla, a proto se rozhodla nasměrovat své politické kroky do evropských struktur. A než odstoupila z premiérského postu, sama sebe nominovala coby slovinskou zástupkyni v Evropské komisi.

Slovinská expremiérka je, stejně jako nově jmenovaná česká eurokomisařka Věra Jourová, členkou liberální frakce ALDE. Na rozdíl od Jourové, která nakonec svoji pozici na druhý pokus obhájila, si bude muset Bratušeková nejspíš na funkci místopředsedkyně pro energetickou unii v Evropské komisi nechat zajít chuť. Jeji nominaci odmítly hned dva výbory Evropského parlamentu.

Vystoupení Alenky Bratušekové v Evropském parlamentu:

Expremiérka podle hlasů z Bruselu podala velmi slabý výkon při pondělním veřejném slyšení. Nejenom, že měla prokázat malé znalosti ve svém oboru, ale angličtina v jejím podání zněla poněkud nedokonale.

Nebylo to poprvé, kdy se znalost angličtiny této političky stala terčem posměchu. Již vloni, kdy ještě jako premiérka měla vysvětlovat na prakticky globální televizi CNN, proč její země krachuje a co vláda pod jejím vedením udělá pro nápravu, se záznam jejího rozhovoru stal předmětem kritiky za slabou angličtinu. Dokonce vzniklo i video s doplněným odborným popisem nonverbální komunikace Bratušekové, která během rozhovoru, při němž opakovala jednoduché fráze o pokračujících reformách a privatizaci, podle odhadů autora vystřídala různé emoce, které se snažila skrýt: Od zloby na moderátora až po frustraci z toho, že neví, co odpovědět. Slovinská expremiérka měla tedy podobný problém jako český premiér Sobotka, jehož angličtina se také nedávno stala terčem vtípků.

Bratušeková svým nepovedeným představením rovněž nechala vzpomenout na svého premiérského předchůdce Janeze Janšu, který „zazářil ve světle reflektorů“ před šesti lety v době slovinského předsednictví v Evropské unii. Legendární je jeho rozhovor pro EuroNews, ve kterém prokázal, s nadsázkou řečeno, skutečně alternativní výklad mluveného anglického slova. Janšovi se nakonec o mnoho lépe nevedlo ani v politickém životě. Jeho vládě vyslovil vloni v únoru slovinský parlament nedůvěru a o čtyři měsíce později byl tento konzervativec odsouzen na dva roky za korupční jednání. Proti tomuto rozsudku se sice odvolal, ale soud vyšší instance letos v dubnu tento verdikt potvrdil.

Video z rozhovoru s Janezem Janšou najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…