VIDEO Pro některé lidi v ČSSD znamená odchod do opozice trestní stíhání. Erik Best tuší po volbách velká překvapení

30.09.2017 19:58 | Zprávy

HORKÉ TÉMA Hostem Radima Panenky a jeho pořadu Horké téma byl tento týden Erik Best. Politický analytik a komentátor charakteristického projevu a neotřelých postřehů tentokrát hodnotil dvoje významné volby. Ty německé, které proběhly minulou neděli, a ty české sněmovní, které nás čekají již za tři týdny.

VIDEO Pro některé lidi v ČSSD znamená odchod do opozice trestní stíhání. Erik Best tuší po volbách velká překvapení
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Erik Best v pořadu Horké téma

Hned v úvodu debaty o volebním výsledku kancléřky Angely Merkelové Best zpochybnil názor mnohých, že voliči chtěli potrestat předsedkyni spolkové vlády za postoj k migrační krizi a k dalším otázkám. „Někteří voliči prostě možná měli lepší volbu,“ zhodnotil přesun elektorátu její CDU k Alternativě pro Německo. Výsledek však podle něj pro kancléřku není prohrou, ale naopak velkým vítězstvím.

Podobné je to podle něj i se sociálnědemokratickou SPD, které v německých novinách téměř tisknou nekrology. „Měli by být rádi. Vždyť ty dvě strany spolu pořád mají přes padesát procent,“ připomněl analytik.

Zajímavým fenoménem je podle něj i odlišnost volebních výsledků ve „starých“ spolkových zemích a v „nových“ zemích bývalé NDR. Best zmínil fakt, že v západních zemích politická korektnost již úspěšně vymazala například i příslušnost k Německu jako národu. Ve východních zemích je to trochu jinak a právě v tom se může skrývat nejen odlišný výsledek voleb, ale i odlišný postoj k migraci.

Hlavním faktorem budoucí německé politiky podle Besta bude míra strachu z Alternativy pro Německo. Ostatní strany podle něj mají suverénní většinu a tak by klidně mohly AfD ignorovat. Jenže se podle něj zdá, že ostatní strany mají potřebu na tuto stranu stále reagovat. „Zdá se, že bude mít na tu politiku možná větší vliv, než by si zasloužila,“ uvažuje analytik.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…