VIDEO Sever Česka bojuje s vodou. Nebezpečí pro další okresy

17.07.2021 22:55

Meteorologové varují před extrémně silnými bouřkami, které o víkendu hrozí především v pohraničních okresech Česka. Tam by mohlo v přívalových deštích spadnout až 60 litrů vody na metr čtvereční. Velmi silný déšť v sobotu odpoledne už zkomplikoval situaci na severu Čech. Extrémní riziko silných bouřek hrozí v okresech Děčín, Rumburk a Varnsdorf.

VIDEO Sever Česka bojuje s vodou. Nebezpečí pro další okresy
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Povodně v Německu v červenci 2021

Na severu Čech hrozí večer extrémně silné bouřky provázené přívalovými srážkami a vzestupem hladin řek a potoků, varují meteorologové. Ve Šluknovském výběžku dnes napršelo místy přes 100 litrů vody na metr čtvereční a řeky tam prudce stoupají. Extrémní stupeň nebezpečí platí v Děčíně, Rumburku a Varnsdorfu. Na výstražné informace se můžete podívat přehledně ZDE

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Výstraha před povodňovým ohrožením platí do nedělního poledne zejména pro okresy na severu Ústeckého a Libereckého kraje. Na Liberecku hladiny potoků a řek stoupají, podle krajského povodňového webu už platí stav ohrožení na Smědé v Raspenavě, na nižším druhém povodňovém stupni je Oleška v Dětřichově a první povodňový stupeň je nejen na Lužické Nise v Liberci, ale také na Kunratickém potoce a Jeřici v Mníšku.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Nasycený je také vodní tok Mandavy, v okolí spadlo 100 mm srážek. Kvůli silným dešťům hrozí, že řeka vystoupá až na 3. stupeň povodňové aktivity stavu ohrožení. Hrozí vznik škod většího rozsahu nebo ohrožení životů a majetku v záplavovém území.

Konkrétně v Děčíně nevypadá situace vůbec dobře, je zde aktuálně zatopeno několik ulic. Kvůli zaplavenému kolejišti na německé straně v Bad Schandau také nejezdí vlaky z Děčína do Německa a vlaková doprava jen pozastavena také mezi stanicemi Děčín hlavní nádraží a Děčín-Prostřední Žleb. Pod vodou je také silnice z Lobendavy směrem na Severní. Zaplavené jsou i silnice přímo v Děčíně.

V Mikulášovicích na Děčínsku se protrhla hráz rybníka a voda zatopila sklep nedalekého rodinného domu. V sousedním Vilémově zaplavila voda silnici přímo před stanicí dobrovolných hasičů.

Hladiny řek stoupají, voda se vylévá z břehů i na dalších místech v Ústeckém kraji. Zaplavuje chodníky i silnici z Hřenska směrem na Meznou, zde městská policie odklání dopravu. Voda rychle stoupá v místech budovy Staré plynárny u hlavní silnice v Hřensku, která je oblíbenou a často vyhledávanou turistickou destinací. Na místě probíhají zabezpečovací činnosti.

Varování před velmi silnými bouřkami a možným vzestupem hladin řek a potoků zejména v pohraničních okresech Čech a na severu Moravy vydali meteorologové už dnes dopoledne. Výstraha platí do nedělního rána v příhraničních okresech Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje. V ohrožení je také východní část Vysočiny. Na celé Moravě a ve Slezsku platí varování před velmi silnými bouřkami až do nedělního odpoledne.

Bouřky s o něco nižší intenzitou do nedělního rána hrozí i ve zbytku Čech. V přívalových deštích může místy spadnout kolem 40 litrů vody na metr čtvereční. Nárazový vítr může lámat větve a škody mohou napáchat i blesky a kroupy. Intenzivní déšť, spojený většinou s velmi silnými bouřkami, se může do nedělního rána vyskytovat také ve východní polovině Čech a až do nedělního odpoledne na Moravě a ve Slezsku. Vyplývá to z aktualizovaného upozornění, které v sobotu vpodvečer vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Důsledkem bouřek bude vzestup hladin potoků a řek. Povodí Lužické Nisy a Smědé jsou z předchozích bouřek už nyní nasycena a na případné srážky budou reagovat velmi intenzivně, varují meteorologové. Na horním toku Lužické Nisy nevylučují dosažení třetího, tedy nejvyššího povodňového stupně.

Odborníci tak varují před peklem, které se do Česka řítí ze západní Evropy, kde v tomto týdnu zasáhly silné bouřky a ničily, co se dalo. Nejhůře je na tom Německo, kde si extrémní záplavy vyžádaly už 143 lidských životů a další stovky osob se stále pohřešují. Německo a také Belgie, Švýcarsko a Nizozemsko hlásí i velké škody na majetku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…