VIDEO To nepískají komunisté na nás, to pískají proti nim, vysvětlovala Bára Štěpánová. A Marta Semelová...

21.08.2018 18:28

Na náměstí Interbrigády na Praze 6-Bubenči se nachází pomník maršála Koněva, který už léta budí spory. V květnu někdo sochu polil růžovou barvou, což nebylo zdaleka poprvé, a podle jedněch socha musí bezpodmínečně zůstat, podle druhých musí jít dolů. Radnice Prahy 6 na to šla stylem chytré horákyně a sochu zachovala, ale přidala k ní vysvětlující desku s Koněvovými činy. Dnes byla plaketa odhalena, ovšem za pískotu z publika. Ale nepískali komunisté.

VIDEO To nepískají komunisté na nás, to pískají proti nim, vysvětlovala Bára Štěpánová. A Marta Semelová...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odhalení zrestaurovaného pomníku maršála Koněva s novými popisnými deskami. Marta Semelová byla proti

Video z odhalování plakety pořídila a postovala TOP 09 na sociální síti Facebook. Projev držel starosta Prahy 6 Ondřej Kolář z TOP 09 za zvuku pískání píšťalek. Ten o návrzích na stržení sochy řekl toto: „Řekli jsme si, že když ten pomník tady stojí, tak ho využijeme. Využijeme ho jako takovou edukativní pomůcku. Edukativní pomůcku v tom smyslu, že se budeme snažit lidem říkat, co se nejen v Československu, ale i v Evropě stalo.“ Proto se prý rozhodli, že nechají na pomník umístit nové cedule, které budou obsahovat informace o životě maršála Koněva, a to nejen informace zkratkovité, neúplné, nebo dokonce manipulativní, ale úplné, které prý nezamlčují nic, co se ve dvacátém století stalo.

Kolář pak řekl, že se z osvoboditele může velmi snadno stát okupant. Uvedl, že nikdy nerozporovali osvobození velké části Československa z rukou Rudé armády ani její příchod do Prahy 9. května. Pak nastalo krátké přerušení. Do popředí se slovy „Já musím, já se strašně omlouvám“ prodrala herečka Bára Štěpánová. „Já jsem se domnívala, že tam pískají komunisté, došlo k takovému nedorozumění, komunisté jsou disciplinovaní a pouze tam stojí s transparenty, a tam byly takové paní a ty pískaly proti nim. Tak abyste věděli, že to pískání nebylo proti nám,“ uvedla a odešla za vlažného potlesku.

Kolář pak ještě zmínil prezidenta Zemana a jeho mlčení u příležitosti tohoto výročí a pochválil Českou televizi za vysílání projevu slovenského prezidenta Kisky. Bára Štěpánová také není v kritice Zemana či Babiše žádný nováček, minulý rok se angažovala na protestní akci Proč? Proto!

Drsná slova Báry Štěpánové na Zemanovu adresu:

Video z profilu TOP 09

Mezi zmíněnými „disciplinovanými komunisty“ byla i kandidátka na primátorku za KSČM Marta Semelová. S tou mluvila reportérka DVTV. Semelová uvedla, že vysvětlující desky na pomník maršála Koněva nepatří. Pomník je podle ní výraz vděku celého Československa za lví podíl maršála při jeho osvobozování a jako takový má stát bez doplňujících tabulek. Takové tabulky jsou prý jen další krůček k falšování dějin a přepisování historie. Na otázku, zda by měly v ulicích Prahy stát sochy vrahů, odvětila, že ne, ale hned dodala, že maršál Koněv na rukou žádnou krev nemá.

Aktuálně.cz uvádí její další vyjádření, tentokrát k tomu, že by jejich akce mohla vyvolat v Praze nevoli (jako například slyšitelný pískot). „U nás toto také způsobuje nevoli, také s tím nesouhlasíme. Jen jdeme vyjádřit svůj názor, nebudeme akci narušovat. Také bych mohla požadovat, aby se na Letiště Václava Havla dala doplňující tabulka, že byl podle jeho slov pro ‚humanitární‘ bombardování Jugoslávie nebo že se omluvil sudetským Němcům. A tohle nedělám,“ dodala Semelová.

Rozhovor DVTV s Martou Semelovou:

Místostarosta Jan Lacina s jejími slovy polemizoval. Pomník vznikl v roce 1980, a je tedy podle Laciny nikoliv vyjádřením vděčnosti po 35 letech, ale výrazem lokajství tehdejší vlády vůči Sovětskému svazu a značkou, kterou si „Sovětské impérium“ vyznačovalo své teritorium.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…