VIDEO Ukrajinská bezpečnost ,,vybílila" ženský klášter. Je to celé takové podivné

23.06.2015 18:21

Ukrajinské speciální síly měly v úterý vtrhnout do ženského řecko-katolického kláštera církve, která v zemi není povolena. Zatčeni při tom měli být i čeští občané, kteří v minulosti prý byli oficiálně ze země vyhoštěni. Na internetu je možné najít i videa ze zásahu.

VIDEO Ukrajinská bezpečnost ,,vybílila" ženský klášter. Je to celé takové podivné
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Oděse přes její rozervanost visí pouze ukrajinské vlajky

Ukrajinská bezpečnostní služba (SBU) udělala razii a zatkla několik lidí v ženském klášteře Ukrajinské pravověrné řecko-katolické církve, již založil bývalý český katolický kněz Eliáš Antonín Dohnal a která není na Ukrajině oficiálně zaregistrovaná.

Při zásahu bylo zatčeno několik osob, z toho tři čeští občané, kteří byli z Ukrajiny vyhoštěni. Zdá se, že mělo jít o vedení „církve“. Podle informací SBU byla operace poměrně velká a dělalo ji několik desítek jejích zaměstnanců. Představitelé „sekty dohnalitů“, jak je skupina nazývána, informovali dále o tom, že SBU při zásahu postupovala násilně a hrubě, a na svém webu hovoří o „barbarském napadení“ jejich kláštera.

Před oddělením SBU ve Lvově se dnes asi 50 lidí zúčastnilo protestu proti postupu SBU, jak dále informoval ukrajinský server Zaxid.net.

Na YouTube je k dispozici krátký záznam z operace SBU a další videa jsou na stránkách skupiny.

Neuznaná, samozvaná církev vznikla na západní Ukrajině v roce 2009 a je spojována především se jménem Eliáše Antonína Dohnala, který dříve působil jako katolický kněz v olomoucké arcidiecézi. Ten se v roce 2011 prohlásil za patriarchu byzantského katolického patriarchátu. Skupina byla exkomunikována katolickou církví i přesto, že se hlásí ke katolickému učení a nese řadu rysů katolického tradicionalismu a například tvrdí, že je pravým dědicem katolicismu Jana Husa. V listopadu 2013 skupina organizovala protesty proti ukrajinskému Euromajdanu a někteří ji v ukrajinských médiích označili v minulosti za projekt spojený s ruskou FSB. E. Dohnal měl v roce 2013 říci, že by RF a Bělorusko měly vojensky obsadit Ukrajinu, aby tam zavedli „ústavní pořádek“. Kvůli těmto výrokům se tehdejší gubernátor Lvovské oblasti Šemčuk obracel na SBU se žádostí o zásah.


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vss

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …