VV chtějí amnestii. Daňovou

20.03.2012 15:53

Věci veřejné dnes před dalšími jednáními o úsporných opatřeních apelovaly na koalici, aby opět diskutovala o daňové amnestii, majetkových přiznáních a sankční dani. Novinářům to řekl předseda poslaneckého klubu nejmenší vládní strany Vít Bárta.

VV chtějí amnestii. Daňovou
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

„Zdůrazňujeme, že to není z naší strany ultimátum. Naopak, vítáme daňovou progresi, vítáme valorizaci důchodů,“ připomněl Bárta některá z opatření, u nichž se rýsuje dohoda koaličních ekonomických ministrů.

Ti už prakticky schválili tříleté zvýšení daně z přidané hodnoty na 15 a 21 procent a nyní řeší konkrétní podobu nové valorizace důchodů. Avšak původní návrh ministerstva financí na jejich úplné zmrazení byl odmítnut.

Předseda VV Radek John také ocenil rozhodnutí koaličních ministrů na zavedení druhé sazby daně z příjmů. Podle Bárty je to opatření směřující k tomu, aby se na řešení krizové situace podílely všechny skupiny obyvatelstva. John zdůraznil, že pro jeho stranu jsou nepřijatelné plány na zrušení porodného.

Vláda je nyní v situaci, kdy „hledá každou korunu“, například na výstavbu dálnic, připomněl někdejší ministr dopravy Bárta. Daňová amnestie, o které ostatně VV hovoří už delší dobu, by podle něj mohla být dobrým zdrojem pro jednorázovou prorůstovou injekci do stavebnictví, do školství a do vědy nebo dalších prokonkurenčních opatření.

Věci veřejné už tento měsíc oznámily, že připravují zákon o majetkových přiznáních, díky kterému by podle nich stát mohl účinněji bojovat s nelegálními příjmy bohatých lidí. Podobný návrh před rokem neprosadila ve sněmovně opoziční ČSSD.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…