Václav Cílek a Ferdinand Šmikmátor sepsali "základy rodinné a krizové připravenosti"

02.11.2018 13:03

Geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy Václav Cílek, který je rovněž pravidelným respondentem naší redakce, spolu s Ferdinandem Šmikmátorem připravili hutný titul "Ruka noci podaná". Touto rozsáhlou publikací ParlamentníListy.cz listovaly.

Václav Cílek a Ferdinand Šmikmátor sepsali "základy rodinné a krizové připravenosti"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Cílek

Když cítíme obavy a zaženeme je, tak se vrátí v méně nápadné podobě, ale silnější. Pokud se začneme na krizi připravovat, kupodivu pocítíme ulehčení. Tato kniha z nakladatelství Dokořán je o rodinné přípravě na krizi, která možná nikdy nenastane.

První část textu pojednává o tom, jakou povahu mají ti lidé, kteří krize přežívají, a jak při tom jednají. Druhá část se týká těch úplně nejpraktičtějších návodů, jak dezinfikovat vodu, jaký filtr si koupit, jak skladovat potraviny či vytvořit v domě postiženém výpadkem sítě teplou místnost. Rozeznáváme přitom čtyři typy rychlých krizí - neočekávanou událost, blackout, epidemii a sociální bouře - a jednu situaci pomalé krize, jakou je rozpad a chudnutí společnosti.

Při psaní této několik let připravované publikace, se sešel vědec, který se roky zabývá krizovými trendy, inženýr, který už v 80. letech v Rakousku navštěvoval kurzy přežití a setkání alternativních praktiků, policista s mnohaletou službou v ulicích, polárník schopný přejít pěšky napříč Grónskem a člen krizového štábu, který se nejenom účastnil povodní, ale hlavně plánoval a vedl tým Blackout. Podobná publikace zaměřená na obyčejného člověka a běžnou rodinu u nás nikdy nevyšla.

Třetím spoluautorem, jehož je důležité zmínit, je Josef Juránek. Ten se jako záchranář a krizový manažer účastnil povodní v roce 1997, 2002 a 2013. V oblasti krizového řízení od roku 1996 měl na starosti budování operačních středisek tísňového volání záchranných složek, poté pracoval jako náměstek ředitele a později u Správy služeb hlavního města Prahy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…