Václav Havel ve vězení. Dosud nezveřejněno

13.11.2015 7:56

Knihovna Václava Havla chystá k vydání deníkové zápisky Václava Havla, např. z pobytu ve vězení. Páteční Lidové noviny přináší z jednoho z těchto deníků ukázku. V šest ostrý budíček, v sedm snídaně, pak příprava na kontrolu cely, při které museli vězni stát v pozoru. V úterý mohli vězni požádat o návštěvu lékaře, ve čtvrtek o knihu, v pátek o písek na čištění toalety.

Václav Havel ve vězení. Dosud nezveřejněno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

"Budíček je v šest ráno a ohlásí se sirénou na chodbě. ... Ihned jsme vstali (ostatně zůstat ležet by se nám krutě nevyplatilo) a začali se stlaním, úklidem cely, ranní hygienou," začíná ukázka z deníku prvního českého prezidenta, který si takto zapisoval své dny, ale nepravidelně. Podrobnější zpracování deníků proto nebude snadné. "Kolem sedmé nám dali snídani, po snídani jsme si v klidu zakouřili, já si zacvičil, načež jsme se chystali k raportu, to znamená, že jsme upravovali věci ve skříňce, utírali prach a podobně," pokračují Havlovy zápisky.

Kontrola do cely přišla asi v 8 hodin. Dozorci bylo nutné podat hlášení a při kontrole stát v pozoru. Po kontrole mohli vězni vznést i svá přání nebo stížnost. V pátek bylo možné požádat o písek na čištění toalety. V úterý bylo možné požádat o návštěvu lékaře, ve čtvrtek o nějaké knihy z knihovny. Poté dozorce odešel a vězni v podstatě už jen čekali na oběd, který se podával přesně v poledne. Po obědě nastalo čekání na večeři v pět hodin a v sedm se ozvala siréna ohlašující večerní odpočinek.

"Člověk byl už tak polámaný a unavený z celodenního sezení na stoličce, že se nemohl této sirény dočkat. Já si tu dobu krátil večerním cvičením a večerní toaletou," prozradil Havel v deníku. Úderem sedmé prý měli vězni právo rozložit postele a vlézt si do nich. Natáhnout se v posteli bylo důležité a trestaní si prý z této "vymoženosti" nenechali ukrojit ani vteřinu. Mezi sedmou a devátou večer pak měli vězni dovoleno číst v postelích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …